Oliver Stone er manden, der har gjort det til sin mission at pege på de korrupte svagheder i det amerikanske samfund og blandt dets skiftende ledere. Ofte kredser hans film om mangel på menneskelig og politisk moral, som det bl.a. kom til udtryk i Vietnamkrigen, ved mordet på John F. Kennedy (JFK) og ved Watergate-skandalen under Nixon-regeringen. Jeg har kigget på hans horoskop.

USA´s skyggesider

Stone viser os i sine film de mest afskyelige sider ved krig og menneskeligt forfald, det være sig fysisk såvel som åndeligt og etisk. Intet går hans samfundskritiske øje forbi. Han fremstår da også som en kulturel oprører, der på én gang bevidstgør, vækker og forvirrer med den karakteristiske blanding af fiktion og fakta, der ofte kendetegner hans film. Sidste nye skud på stammen er filmen “Comandante”, der skildrer Fidel Castro. I den forbindelse tilbragte instruktøren en del tid sammen med Castro, hvilket førte til adskillige interviews. Da “Comandante” rummer optagelser af interviews med Castro selv, tilfører det filmen historisk karakter, og dermed sprænger Stone atter rammerne for filmgenren og efterlader os nysgerrige og tvivlrådige. Er det facts, vi får serveret, eller er det fiktion?

Tidligere film

Oliver Stone er uddannet fra Yale og New York University, og han meldte sig frivilligt til tjeneste i Vietnam i 1968-1969, hvor han blev såret to gange og dekoreret med et “Purple Heart” og en “Bronze Star”. Hans far var succesfuld børsmægler på Wall Street og iøvrigt en af præsident Eisenhowers rådgivere. Faderen blev efter nogle fejlinvesteringer skilt fra Olivers mor. Oliver Stone selv kom ud af et kokainmisbrug og har produceret adskillige film, bl.a. “Platoon” i 1986, “Født den 4. juli” i 1989, “The Doors” i 1989, “JFK” i 1991 og “Nixon” i 1995 – alle med et stærkt provokerende og samfundskritisk budskab.

Kritiske røster

See Oliver Stones horoskop

Oliver Stone’s radix er præget af meget eksakte aspekter. Det mest iøjnefaldende er hans Sol/Merkur konjunktion i Jomfruen i 5. hus kvadrat Uranus i Tvillingerne i 1. hus. Merkur, der hersker i Jomfruen og som disponerer over Solen samt ascendanten, er som skabt til at stille kritiske spørgsmål ved magtfulde lederes metoder (Solen). Fordi Merkur er forbrændt, vil den ofte finde på at afsløre viden fra de inderste kredse og inspirere os til at analysere og fordøje de facts, vi ellers ikke ville være kommet i nærheden af. Merkur inspirerer os med kreativ journalistik fra sin position i 5. hus, og den slipper tilsyneladende godt af sted med det, måske fordi den er forhøjet og i stand til at grave alle detaljerne frem. Sol/Merkurs kvadrat til Uranus i Tvillingerne i 1. hus stiller skarpt på USA’s akilleshæl og gør det på en utrolig kontroversiel måde. Det ligner faktuelle og velunderbyggede argumenter, men er samtidig fuld af påstande og forvirrende omstændigheder. Som man f.eks. ser det i “JFK”, der da også er blevet kaldt “Dancing with facts” af sine kritikere.

Men svært er det ikke at bifalde de afsløringer, som han fremstiller i sine film, og meget bemærkelsesværdigt er det, at hans Sol/Merkur i 22 Jomfru aspekterer USA´s Mars 21 grader Tvilling kvadrat Neptun 22 grader Jomfru. Derfor må hans film nedbryde de myter, der af USA’s politiske ledere i 60´erne og 70´erne skulle retfærdigøre krigen i Vietnam. I “Platoon” skildrer hans kamera de rædsler, der som en anden virkelighed i junglehelvedet var en realitet for soldaterne i Vietnamkrigen. Sol/Merkur kvadrat Uranus er et afsindigt farligt og eksplosivt aspekt, og det er vel blandt andet på den baggrund, at han selv blev såret i krigen. Samtidig er det et mentalt, nervøst og eksplosivt aspekt, der sandsynligvis har det bedst med at skabe for ikke at føre til hyperaktivitet. Hans kokainmisbrug bærer jo også præg af Uranus’ trang til at være “høj” og aktiv og Uranus befinder dig også i 1.hus.

“Medierne skal være lønsomme, og angst sælger”

Ofte langer Oliver Stone ud efter medierne som værende ansvarlige for en tendens til angst og frygt for fjendebilleder i USA. Han siger: “…jeg har set, hvordan man byggede Khomeni op som et monster, og nu er det altså Saddam Hussein”.
Videre roser han Michael Moores nye film “Bowling for Columbine”, idet den beskriver det amerikanske samfund som et samfund, der er offer for mediernes fokus på angst. Eller som han siger det “Medierne skal være lønsomme, og angst sælger”. I disse udtalelser skærer han med sin Sol/Merkur kvadrat Uranus helt ind til kernen af, hvordan medierne og de aktuelle politikere manipulerer. Han er som super-provokatør stolt af at stille Fidel Castro alle de spørgsmål, som amerikanerne aldrig stiller ham, og hvad kan være mere oprørsk over for “Fader Amerika” end at lade sig fotografere arm i arm med Fidel Castro, som jo er en ærkefjende? Læg også mærke til, at faderen ses ved Sol/Merkur konjunktionen i horoskopet som rådgiver for præsident Eisenhower, og som værende en del af inderkredsen afspejler det igen den forbrændte Merkur i Jomfruen. Måske er en del af hans oprør også rettet imod denne far, der ikke kan have været helt traditionel…

Skyggesider

Oliver Stones Måne i Tyren i 12. hus inspirerer med sin kunst, og bringer samtidig stabilitet og realisme til instruktørens karakter. Han må besidde en indre ro og en enorm evne til at arbejde og manifestere sine ideer i praksis med trigonen til Sol/Merkur. Det er ofte bemærkelsesværdigt at se, hvordan filminstruktører og skuespillere eller folk, der virkelig er kommet til tops, som regel altid har flere forhøjede planeter eller planeter, der er hjemme i deres eget tegn. I Oliver Stones horoskop er Venus i Skorpionen kvadrat Saturn og Pluto i Løven vidnesbyrd om den fokus, han ofte har på skyggesiderne af den menneskelige og dermed den verdenspolitiske karakter. I Vietnam-trilogien ser vi helvedets forgård, i JFK nedskydningen af præsidenten, og i Nixon serveres alle Nixons svagheder for os. Der er som om, at Stone er forudbestemt til at “prikke hul på bylden”, og hans værdier (Venus/Pluto) går i retning af nedbrydning og servering af det ulækre, korrupte og ondskabsfulde. Man bliver hurtigt mindet om svaghederne i den menneskelige karakter.

Det er klart, at han med sin Tvillinge-Ascendant har en stærk trang til at undersøge, stille spørgsmål og formidle. Hans film har ganske givet en magtfuld effekt på det billede, vi danner os af USA. En anden historie må være, at kvinderne i Oliver Stones liv sikkert kæmper en hård kamp for kærligheden og opmærksomheden, der sandsynligvis rettes mest i retning af karrieren. Det vidner også om forældrenes skilsmisse, der givet har været traumatisk, og har afstedkommet savn og en indre følelse af at skulle overleve i tider, hvor det var småt med kærligheden.

Retfærdighed

Interessant er det at se, hvordan Oliver Stones Sol/Merkur falder i USA´s 9. hus konjunktion USA’s Neptun og hans Uranus på USA’s Mars i Tvillingerne i 9. hus. Han motiveres af retfærdighed og har nægtet at lade sig skole, selv om han blev uddannet på landets egne universiteter (9. hus) og dekoreret i krigen (Mars). Dertil kommer, at hans Mars konjunktion Jupiter får ham til at optræde som en utrættelig kunster, der drives frem at et ønske om fred og retfærdighed (Vægten). Saturn/Pluto konjunktionen i Løven, hvor af Saturn er i opposition MC, viser den nedbrydende drift, der eksisterer i hans horoskop. Han må gennemhulle dem, der sidder på magten for at nedbryde deres styring og kontrol (i øjeblikket Bush). Efter “Comandante” står han da også over for at blive korsfæstet i sit hjemland.

Progressive historier og filmografi

Til dem, der elsker at studere progressioner, er hans filmografi et sandt udtryk for de progressive bevægelser. Da den første film i Vietnam-trilogien, “Platoon” havde premiere, befinder Måne, Merkur, Venus og Mars sig i Skorpionen, så vi skal altså høre om død og ødelæggelse. I 1989 da “Født den 4. juli” kom som næste led i trilogien, var progressive Sol i Skorpionen kvadrat radix Saturn i Løven, og filmen langer stærkt ud efter de ledere, der sendte unge mænd i krig med lokkende æresbegreber. Da filmen om J.F.K kom, bevægede progressive Merkur sig ind i Skytten. Den er et sandt virvar af dokumentaroptagelser og fiktion; alligevel er den meget overbevisende, og kredser om refærdigheden. I 1994 kom “Natural Born Killers” og – gys – hans progressive Sol i Skorpionen var konjunktion Venus og kvadrat Pluto… en passende titel!

Her i 2003 er transit Saturn konjunktion Uranus i Tvillingerne kvadrat Sol/Merkur i Jomfruen og han har jo lige interviewet den gamle soldat Castro, og meget provokerende atter undermineret USA´s fjendebillede. I 2002, da optagelserne til “Comandante” fandt sted, befandt Pluto sig på hans Måneknudeakse, og måske er hans seneste film en slags endeligt opgør med de medieskabte monstre. Næste projekt fra hans hånd er filmen om Yasser Arafat, som vi kan glæde os til.

Kilder: Politiken, den 22.februar 2003. Fødselsdata: 15-09-1946 kl. 9.58 P.M i New York (Kilde: internet)