Når man kigger tilbage på 1930’erne, kan man godt undre sig over, at de demokratiske lande ikke kunne læse skriften på væggen. Men, når man lever i sin hverdag, kan man ikke overskue fremtidsperspektiver. Mange eksperter denne gang var overbeviste om, at man kunne undgå krig. De engelske og franske regeringer under Chamberlain og Daladier regnede med, at appeasement i relation til Franco, Mussolini og Hitler var den kloge politik, og der var kun få – Winston Churchill iblandt – som talte for et mere muskuløst modspil. Hitler og Mussolini foragtede deres svaghed. Astrologi organisationer i England forudsagde, at der ikke vil være krig, mens der var en enkelt astronom, som kiggede på de usædvanlige planetkonstellationer i 1939 og sagde, at hvis der var noget om astrologi, så var en krig på horisonten.

Lige nu er der en række paralleller til perioden inden Anden Verdenskrig. Denne krig opstod ikke af ingen ting, men var konsekvensen af katastrofale økonomiske udviklinger efter Depressionen, som startede i 1929 og ødelagde økonomier verden over i en 10-årige periode, ikke mindst i USA, Europa og Japan. Økonomer har siden vurderede, af denne økonomiske nedtur kan sammenlignes med den Sorte Død i forhold til de sociale omstruktureringer, der fandt sted. (Note 1)

Hyperinflation
Langt inden Depressionen lidt Tyskland under ruinerende krigsreparationer, som Frankrig insisterede på efter Første Verdenskrigen. For at håndtere gælden trykkede Tyskland penge, og i 1923 var inflationen så surreal, at trykkerier landet over arbejde på døgndrift. Til sidst var pengesedlerne bogstaveligt talt mindre værd end papiret de var trykt på. Folk var nødt til at veje pengene i stedet for at tælle dem. Det var dette Tyskland, som hilst Hitler velkommen. Han fik folk i arbejde (i våbenindustrien), stabiliserede økonomien, og gjord Tyskland ”great” igen.

Politiske polariteter
Det er svært at sætte sig ind in Tredivernes verden. Kommunisme betragtes som et lokkende alternativ til et falleret kapitalistisk system selv i USA. Den spanske borgerkrig tiltrak krigere fra alle verdens kroge, med fascister på monarkisternes side, og socialister, anarkister og kommunister på den republikanske side. Denne krig afspejlede den ekstreme ideologiske polaritet, som eksisterede dengang – en kamp mellem de gode og de onde, hvor den ene side dæmoniserede den anden. Til sidst var det kommunisme, som blev den største af to onde, da sovjetiske rådgivere udrensede ”urene” elementer i Spanien, mens i Rusland fandt surrealistiske retssager sted, som blotlagde systemets hykleri. Stalins diktatur resulterede i op til 20 millioner døde på grund af kollektivisering, arbejdslejre, sult og henrettelser. (Note 2)

Populisme og protektionisme
De ekstreme omstændigheder i 1930’erne afspejledes delvis og det længerevarende kvadrat mellem Uranus i Vædder og Pluto i Krebs, som ligner det selvsamme kvadrat verden har oplevet fra 2011-2014, denne gang med Pluto i Stenbukken. Den økonomiske nedsmeltning, som begyndte, da Pluto kom ind i Stenbukkens tegn i 2008, betragtes som den mest alvorlig siden 1929 Depressionen. Der har været konsekvenser, og det er meste de fattige og lavere middelklasse, som har mærket dem. Disse mennesker tiltrækkes nu af populistiske ledere og af nationalistiske og protektionistiske værdier – en stop for immigration, importbarrierer og nationalisme. Denne utilfredshed har ophobet sig over mange år, hvor de rige bliver rigere, og de fattige fattigere. i USA i 1965 fik topledere en løn, som var 20 gange større end gennemsnitsarbejderen. i 2016 får de over 250 gange mere. Det er en eksponentiel vækst, som ikke kan fortsætte.

Protektionisme og isolationspolitik
I 1930’erne var det svært at rejse ind og ud af lande. USA indført begrænsninger på immigranter, ligesom man også gjorde i Europa, og de jøder, som havde held med at komme ud af Tyskland, havde meget svært med at finde tilflugt. Handelskrige brød ud, mens Storbritannien og USA prøvede at inddæmme japanske, italienske og tyske ekspansion. Politiske kræfter i USA satte grænser for Præsident Roosevelts New Deal og skabt et politisk klima, som var isolationistisk – USA skulle ikke lokkes ind i en ny krig i Europa.

Demokrati versus totalitært styr
De samme paralleller er tid stede i dag, i Europa, i Storbritannien og i USA. Trump forkynder en politik, som i høj grad ligner isolations-USA fra 1930’erne. Nu, hvor Uranus er kommet ind i Tyrens tegn – som den gjorde i 1935 – vækkes der et behov for at beskytte fremfor at ekspandere. Handel er blevet et spil, hvor den ene vinder og den anden taber i stedet for at være til gensidig gavn.

Der er en stærk forbindelse mellem de superrige og dem, som føler sig fattige. Begge grupper er motiveret af et behov for at beskytte det, de har, og forhindrer andre i at få del i det. Det er den ældste behov i verden. Populister verden over har kanaliseret folkets utilfredshed og brugt den til at få stemmer for at fremme deres egne grådighed for penge eller magt. Civilisationer har altid skiftet mellem perioder, hvor magten er i hænderne på en elite, som følges af en periode med social uro eller krig, og efterfølgende at demokratiske strukturer, hvor man prøver at forhindre, at totalitære ledere ikke kan få fodfæste. Efter 70 års fred har folket glemt, hvordan tingene kan være. Nu med totalitære strukturer i en opgangsfase, hvor folket ligefrem stemmer for autokrater verden over, er vi på vej til en nedsmeltning.

Den kommende konjunktionscyklus
Ligesom en stor konjunktion prægede tiden i begyndelsen af Anden Verdenskrigen, ser vi en lignende storkonjunktion (denne gang med Pluto fremfor Uranus), hvor Saturn indhenter Pluto og den Sydlige Måneknude i Stenbukken, som til sidst også indhentes af Jupiter. Dette sammenspil mellem Jupiter, Saturn og Pluto opstår i 2020, men i den sidste halvdel af året danner Mars i Vædderen en serier kvadrater til alle tre, da den går retrograd på 28 Vædder i september, og direkte på 15 Vædder midt i november. Det næste præsidentvalg i USA afspejler dette mønster.

USA election. Tuesday 3rd November 2020, 7.00 Washington DC.

Kontakten mellem Mars i Vædderen og Jupiter-Saturn-Pluto inden og efter valget tyder på en giftig og voldsom kampagne, en kamp til døden, og et behov for at vinde uanset omkostningerne. Autokratiske strømninger når et højdepunkt, og ikke kun i USA. Men autokratiets dage er også talte og erstattes at demokratiets genopståen i 2021, hvor Saturn og Jupiter kommer ind i Vandbæreren. Når Saturn møder Pluto, skaber den ikke autokrati… det er autokratiets undergang. Når Jupiter indhenter dem begge to, spiller retssamfundet en stor rolle. Alt imens autokrater forsøger desperat at redde strukturer, som har udlevet deres tid, bruger demokrater loven til at spidde dem. Da Saturn og Jupiter ankommer begge i Vandbæreren inden indsættelsen den 20. januar 2021, tyder det på en sejr for demokratiske kræfter.

Hitler – hyldet at folket
Det er det værd at huske, at Hitler kom til magten via et demokratisk valg. Han eliminerede oppositionen umiddelbart efter selvfølgeligt, men selv da var folket stolt af deres nye Fuehrer og parat til at se bort fra forfærdelige ugerninger, nu hvor der var fuld beskæftigelse, øget velstand og en ny national stolthed, som kulminerede i Olympiaderne i 1936, hvor Tyskland vandt 86 medaljer. (Og England kun 14.)

Horoskopet for Hitlers indsættelse viser disse ustabile tider, med Venus i et T-kvadrat med Uranus-Pluto. Månen i Vædder og en muskuløs Mars-Jupiter konjunktion i præcis sekstil med Pluto viser en diktator, som griber sin mulighed, mens konjunktionen mellem Neptun og den Sydlige Måneknude afspejler den kaos og opløsning, som karakteriserede de sidste dage af Weimarrepublikken.

Hitler becomes Chancellor
Hitler becomes Chancellor. 20th Jan 1933. 11.25 Berlin. AS 29.20 TA

Så snart han kom til magten gik Hitler i gang med, hvad han havde lovet i sin bog Mein Kampf. Jøderne, kommunister, socialister og mange andre befolkningsgrupper blev udplyndret og fængslet, og han opbygget militæret. Tyskende skulle have lebensraum, og i marts 1938 underminerede han Østrigs demokratiske regering, nazi bøllerne flyttede ind i landet, og Østrig blev indlemmet i Tyskland. Efterfølgende gjorde han krav på de dele af Tjekkoslovakiet som havde større tyske befolkningsgrupper. Chamberlain underskrev derpå Munich-aftalen for at få ”peace in our time”. Med glubsk appetit invaderede Hitler resten af Tjekkoslovakiet. Der var ingen, som ønskede en ny verdenskrig, og England og Frankrig så stiltiende til.

Krigen begynder
Hitler var overbevidst om, at England og Frankrig var svage og i forfald. Det ser ud til at være en karakteristik af demokratier, at de er dårligt rustet til at imødegå magtfulde mænd, som er villige til at træde på accepterede normer. Det gør Trump, og han har åbent udtrykt misundelse over, at andre autokrater kan regere uden indblanding fra irriterende medier og oppositionspolitikkere.

Hitler gik over gevind, da han invaderede Polen. Den første militære handling i krigen var, da Tyskland uden varsel bombarderede Gdansk fra luft og skibe den 1. september 1939. England og Frankrig erklærede krig to dage senere.

World War 2 begins
Outbreak of World War 2. 1st Sep 1939 4.16 Gdansk, Poland AS 1 VI

Horoskopet for angrebet viser en Saturn-Sydlig Måneknude konjunktion i Tyr i kvadrat til Pluto i Løve, som afspejlede den kolossale magtkamp, som var på vej. Uranus er i Tyrens tegn i trigon til Neptun, med Mars i Stenbuk som fuldfører stortrigonen, og, mens de første bomber regnede ned på Gdansk, og MC aktiverede planetmønstret, så Hitler sin drøm om ekspansion mod øst begynde at komme i opfyldelse.

Hvis man følger bevægelsen af de ydre planeter i dette horoskop, kan man se, at Jupiter går igennem Vædderen og indhenter Saturn, som i sin tur indhenter Uranus for at danne en storkonjunktion i Tvillingernes tegn. Det var i denne periode, at luftkrigen udvidede sig dramatisk. I de afsluttende faser af krigen dækkedes himlen af tusinder og atter tusinder af bombefly, som ødelagde de store tyske byer.

Parallellerne i 2019-2020
Man kan se et lignende mønster i dag, hvor Saturn, Pluto og den Sydlige Måneknude mødes, og det er særdeles stærkt ved solformørkelsen den 2. juli, når Sol og Måne på 10 Krebs er i opposition til Saturn og Måneknuden på 17 Stenbuk, mens Pluto befinder sig på 22 Stenbuk. Det er næsten på USA’s fødselsdag den 4. juli, og planetmønstret aktiverer voldsomt både Trumps og USA’s horoskop.

2020 er selvfølgelig ikke 1940. Alt har forandret sig. Siden Anden Verdenskrigen, har krige været lokalt og udført af lande som ikke kunne gøre brug af atomvåben. En verdenskrig er blevet utænkelig. Vi bor i dag i en verden forbundet på kryds og tværs og vi er mere og mere afhængige af internettet, satellitter og trådløs kommunikation. Jupiter-Saturn konjunktionen i Vandbæreren den 20. december 2020 og det kommende eftertryk på Vandbærerens tegn indikerer, at fremtidige krig udkæmpes digitalt i en cyberverden.

Det betyder ikke, at det ikke kan være alvorligt og destruktivt. Det er sandsynligt, at lande både store og små allerede har plantet virus i infrastrukturer hos deres fremtidige fjende, som kan aktiveres når det skal være. Der kan også komme misforståelser i forbindelse med atomvåben, ikke mindst nu, hvor både Putin og USA nægter at forny atom begrænsningsaftaler. Normalt bringer Saturn-Pluto kombinationer nedskæringer i atomarsenaler, men i øjeblikket ser det ud som om fokus er meste på Nordkorea.

Den store opgør nu er mellem globalisme og nationalisme, mellem frihandel og barrierer og mellem kortsigtede løsninger og klima ansvar. Halvblinde politikere som Donald Trump kan ikke se længere end det næste valg, mens de unge generationer mærker en angst for planetens fremtid. Det kræver ikke meget overblik at indse, at mennesker af alle racer og trosretninger vil til sidste integreres i en helhed på grund af en uundgåelig udvikling med hensyn til kommunikation tværs over grænser. Der kommer ikke en hvid overherredom, ej heller en verden domineret af en bestemt religion, selvom der findes ekstremister som tror man kan sætte uret tilbage til Middelalderen. Nu er tiden inde for det enkelte individ at bekæmpe ekstremisme i alle former, for historien viser, at når vi glemmer hvor skrøbelig, civilisation kan være, så er der altid dårlige folk parat til at udnytte vores naivitet.

Adrian Ross Duncan. 20th March 2019

1. En fin bog om 1930’erne er “Dark Valley. A panorama of the 1930s”, af Piers Brendon.
2. Ifølge den russiske historiker Roy Medvedev