Fire dage efter 2016-valget i USA, som Donald Trump vandt, kom Nineteen Eighty Four – George Orwells dystre fremtidsroman – på toppladsen i bestsellerlisten i USA. (Note 1.) Det vakt angst hos mange, at en demagog havde kunnet mobilisere så mange almindelige amerikanere, som var forført af hans populisme. Men interessen for romanen var sikkert også stimuleret af den måde, fakta straks blev fordrejet. Der var for eksempel den ekstraordinære påstand, som pressesekretæren Sean Spicer kom med, at folkemængden ved indsættelsen var ”den største publikum nogensinde, uden diskussion, både i Washington og verden over”. Fotografier viste, at det var en lodret løgn – publikummet var relativt lavt  – men løgnen blev stadfæstet senere, da Trumps rådgiver Kellyanne Conway sagde, at det helt sikker var sandt – det var bare ”alternative fakta”. (Note 2)

USA har valgt en Præsident som er lystløgner, og det kan man spore tilbage til hans soltegnshersker Merkur kvadrat Neptun. Som konsekvens lever vi i en verden, hvor sandhed er relativ og ikke noget som kan betragtes objektivt eller bevises. Alternative fakta kan bevise hvad som helst. Der er sandsynligt, at denne tendens til at lege med sandheden er en del af USA’s nationale karakter, delvis fordi USA’s horoskop (den 4. juli 1776 kl. 17.11 Philadelphia) har Mars i Tvilling kvadrat Neptun – et land som taler fred men engagerer sig i konflikter verden over – og delvis fordi Merkur er retrograd i 8. hus i opposition til Pluto – noget som viser en paranoid fascination med sammensværgelsesteorier samt den manipulerende magt som eliten besidder i landet.

Nu, hvor USA’s Merkur er på 24 Krebs og Pluto er på vej tilbage til sin oprindelige position på 27 Stenbuk, kan vi forvente en masse ballade, hvor beviselige sandheder kommer til overfladen i 2020, ikke mindst når Jupiter, Saturn og Pluto i Stenbukken kommer i opposition til Merkur tidligt på året.

Når det gælder magtfulde mennesker og institutioner, har sandheden ikke nødvendigvis en høj prioritet. Hvad er langt vigtigere er, at vælgerbasen støtter deres verdenssyn. De mennesker omkring Donald Trump støtter i det mindst på overfladen de påstand, han kommer med, og det bekræfter overfor ham, at de er pålidelige. Hans løgn bliver til alternative facts, og han kan måle sin magt via antallet af mennesker, som tager hvad han siger for gode varer. I autokratiske lande er det ganske normalt at fremføre alternative fakta, og ganske normalt at rationelle og intelligente mennesker tror på dem. Der var mange dygtige videnskabsmænd i tredivernes Tyskland, som støttede op omkring pseudo-videnskabelige raceteorier. Det er muligt at leve i to verdener på denne måde – den rationelle og den irrationelle.

Hvordan ellers kan man forklare Trumps nuværende advokat Rudy Giuliani adfærd, når han siger i et interview: ”The Truth is not the Truth” (Sandheden er ikke sandheden). Han var i gang med at sammenligne Trumps forklaring af en samtale med FBI lederen James Comeys. (Note 3.) Forfatteren George Orwell vil have elsket dette. I bogen Nineteen Eighty Four er der tre vigtige slogans: Krig er fred, Frihed er slaveri, og Uvidenhed er styrke. Befolkningen måtte gentage disse sætninger i en uendelighed for derved at bekræfte loyalitet overfor Big Brother, præcis som Giuliani sælger ud til Trump for at signalere hans troskab. Giuliani er født den 28. maj 1944 og han har den samme Sol-Uranus konjunktion i Tvilling som Trump, så hans letsindet omgang med sandheden kan ikke overraske. Han har også Merkur i Tyr kvadrat en Mars/Pluto konjunktion i Løve – så hans kommunikation er giftig. Sandhed er sandelig ikke sandheden, når man er advokat.

Orwell vil også har været imponeret over Trumps ejerskab af udtrykket ”Fake News” (Falske nyheder), som han efterfølgende anvendt mod anstændige aviser, som i første omgang brugt udtrykket til at beskrive Trumps dans med fakta, såvel som Ruslands indblanding i social medier. I juli 2018 – på et tidspunkt hvor Mars var retrograd i Vandbæreren i kvadrat til Uranus (vanviddets time) – sagde Trump om medieverden: ”Det du ser og det du læser er ikke hvad det sker.” (Note 4) Kender man til Nineteen Eighty Four vil man erindre Orwells ord: ”Partiet sagde, at du skulle forkaste det du så og det du hørte. Det var deres endelig, afgørende befaling”.

Orwell, født Eric Arthur Blair, voksede op i Indien hos sin forældre men blev sendt tilbage til en britisk kostskole som otte årig. Familien havde gode forbindelser men ikke mange penge, men med støtte fra venner af familien kom han til Eton, hvor hans naturlige skrivetalenter blomstrede. Da han fyldt 19, rejste han til Burma for at være officer i det koloniale politi. Der blev han syg og rejste tilbage til England fem år senere.

Han var en mand, som levede fuldt ud det, han troede på. Han tilbragte lange perioder som vagabond for at indhente materialet til bogen Down and Out in Paris and London, og fik sig selv anholdt, så han bedre kunne skrive om livet i fængsel. Han arbejdede i en mine for at opleve minearbejdernes elendige forhold, og midt i 1930’erne rejste han til Spanien, nygift, for at kæmpe på den Republikanske side imod Franco. Han var inkarneret socialist, men i Barcelona oplevede han de monstrøse svinestreger, som Sovjetunionen udført, hvor deres agenter indledte ideologiske udrensninger og henrettede socialister og anarkister, og derved totalt underminerede den Republikanske sag. Orwell blev skudt i halsen, men kom sig hurtigt. Hvad var farligere for ham var, at han kom på Sovjetunionens liste af uønskede, og han var nødt til at flygte. Hans bøger Animal Farm og Nineteen Eighty-Four afslørede Kommunismens skyggesider.

Orwell skrev Nineteen Eighty-Four mens han var alvorlig syg med en lungesygdom og boede på en afsides skotsk ø. Bogen udkom i 1949 og et år senere var han død, kun 46 år gammel.

George Orwell horoscope

George Orwell (Eric Arthur Blair) 25th June 1903, 14.30. Motihan, India. AS 5.18 SC.

Orwell blev født med en nymåne i Krebs i konjunktion med Neptun på 9. husspids, hvilket afspejler hans utrolige idealisme og identifikation med lidende folk. Hans Saturn er stærk i Vandbærerens tegn i 4. hus, som viser hans opvækst i udlandet og hans solidaritet med visse samfundslag. Det er det, han skrev om – en stærk Merkur i Tvilling i 8. hus – og han var besat af samfundets skyggesider. At Mars danner en stærk trigon til både Saturn og Merkur gav ham den udholdenhed og fastbeslutsomhed til at fornægte sin fysiske behov i søgen på sandheden. Da hans Ascendanthersker Mars er i konjunktion med 12. husspids og den nordlige måneknude i Vægt, var han villig til at ofre sig selv for retfærdighed.

Hovedpersonen i romanen Nineteen Eighty-Four var Winston Smith, og han arbejdede på Ministry of Truth (Sandhedsministeriet). Hans opgave var at omskrive fortiden, så det passede til hvad der skete i nutiden. Hvis en Partileder faldt fra nåde (blev ”fordampet”) måtte alle henvisninger til ham fra før omredigeres. Sandhedsministeriet var en massiv bygning med tusindvis af arbejder, som konstant omskrev fortiden. Da der ikke eksisterede nogen form for bevismateriale, som modsagde Partiets propaganda, var der ingen ting som kunne betragtes som objektivt sandt. På denne måde blev historien udvisket og hukommelsen udslettet.

Dystopien i Nineteen Eighty-Four afspejles sandsynligvis af oppositionen mellem Uranus i Skytte og Pluto i Tvilling fra 2. til 8. hus. Jupiter danner en T-kvadrat til oppositionen, og det er en opskrift for ideologisk terrorisme, som Orwell var vidne til i 1930’erne. Bogen var skrevet efter sovjetiske udrensninger og nazi drab, som eliminerede 50 million mennesker. Naturligvis så han totalitære regeringer som en meget reel fare. Merkur i Tvilling i 8. hus er i konjunktion med Pluto – det aktiverede T-kvadraten, og det er det, han skrev om.

I en periode, hvor ingen almindelige mennesker havde et fjernsyn, skrev han om ”Telescreens”, som fandtes overalt. De kunne se dig, og de kunne høre dig – alle mennesker observeredes hele tiden ligesom overvågningskameraer i dag. (Og også ligesom vores smartphones, hvis de bliver hacket.) Han var meget forudseende, men ideen om omskrivninger af fortiden er ikke, hvad der sker i dag, trods forsøg fra Trump og andre autokrater. I dag er der så mange informationskilder, og både audio og video kan så nemt manipuleres, at folk tiltrækkes af den sandhed de vælger at tro på. Faktoider skræddersys til at appellere til specifikke psykologiske typer, som efterfølgende danner en virkelighed som passer til et individs karakter. Således lever folk i deres egne informationsboble sammen med andre, som tror på det samme. På en måde er det ikke meget anderledes fra de forskellige religiøse overbevisninger tidligere i historien, som også var en fortolkning af en sandhed, som ikke kunne bevises, og som skabt ballade og til tider krige.

Trods forsøg fra USA’s Præsident på at kvæle det, er demokrati stærk i USA – faktisk stærkere end nogensinde. Mens autokrater kommer til magten verden over, for det meste fordi populister promoverer nationalisme og bevidst fremkalder dybtliggende frygt om ledighed og immigration, er der samtidig en kontrabevægelse, som taler for klimalov og tolerans. Ikke desto mindre er der faremomenter. Som Orwell sagde om fascismen i 1936: ”Hvis du lader som om det blot er en afvigelse som snart vil passe af sig selv, drømmer du en drøm hvorfra du bliver vækket, når nogen slår dig med en gummistav”.

I forhold til USA er fordrejning af sandhed en del værre i andre lande, ikke mindst Kina. I Xinjiang, som har en stor muslimsk Uighur befolkning, er der måske en million mennesker i specielle lejre, hvor de modtager ”undervisning” i at være gode kinesiske borgere. Der eksisterer en slags kulturelt folkedrab, som ligner det, der er foregået i Tibet siden 1950’erne. Men den snigende kontrol over medierne og internettet i Kina underminerer befolkningen endnu mere. Kina er selvfølgelig et land med et kollektivt sindslag ligesom de fleste asiatiske kulturer, og befolkningen er måske mere afslappet omkring centralstyring. Men de allestedsnærværende censur af sociale medier samt ”The Great Firewall”, som forhindrer Google, Facebook og adgang til internationale medier, ligner i høj grad ”The Thought Police” i Nineteen Eighty-Four. I øjeblikket implementerer de kinesiske myndigheder en individuel vurdering af sine borgere baseret på hvad de skriver, hvem de møder og hvad de gør. I 2020 lancerer de dette sociale kreditvurdering system. Folk som har en lav vurdering – som kan opstå på grund af dårlig opførsel på sociale medier, økonomiske uføre, problemer med loven og asociale meninger – risikerer ikke at kunne rejse, overnatte i visse hoteller eller få det arbejde, de ønsker. Det kan måske sammenlignes med kreditvurderings mekanismer i Vesten, men det er kontrolleret af en totalitær regering og det kan og vil misbruges.

Mens vi bevæger os ind i en mere digitaliseret verden med kunstige intelligens systemer, der tager beslutninger, som kan have en radikal påvirkning på vores dagligliv, og hvor det bliver meget svært at ændre på disse beslutninger, så bliver det meget nemt at manipulere og kontrollere befolkninger. Det er noget, vi åbenbart er villige til at acceptere. Som en advokat for Facebook sagde i retten: ”Vores privatliv bliver ikke invaderet, fordi der ikke er noget privatliv” – hverken på Facebook eller andre sociale medier. De fleste mennesker vælger komfort og nemme løsninger, og forretnings systemer er skabt til at tilfredsstille dette behov. Nye generationer, som opvokser i det miljø og kender ikke andet end dette digitale dåb, forstår territoriet på en måde ældre generationer ikke kan. Digital magt hører til dem, og kan bruges for det gode og for det onde. I denne overgangsperiode er det dog afgørende, at systemer ikke bliver kapret af magtliderlige populister, som trives i den angst stemning, som de fremkalder. Det er en delikat balancegang.

Adrian Duncan – Juli 2019

1. Ifølge en artikel i The Guardian af Dorian Lynskey, forfatter til The Ministry of Truth: A Biography of George Orwell’s 1984, udgivet af Pan Macmillan”Alternative Fakta”:
2. Kellyanne Conway: https://www.youtube.com/watch?v=VSrEEDQgFc8
3. ”The Truth isn’t the Truth”: Rudy Giuliani: https://www.youtube.com/watch?v=CljsZ7lgbtw
4. ”What you read and what you see is not happening”: Donald Trump:
https://www.youtube.com/watch?v=6QPH0Q7ceR0