Hvis nogen forsøgte at forudsige min fremtid, ville jeg bede dem om at lade være. De skal have en mandat fra mig først, og det er den første forudsigelsesregel: en person skal anmode om det. Ikke desto mindre er hele den astrologiske tradition baseret på evnen til at forudsige, hvordan fremtiden udvikler sig. Hvis du ved, hvor planeterne har været, og hvad det betød, og du ved, hvor planeterne er på vej hen, så kan du forudsige, hvad der vil ske. Det er, hvad astrologi gør.

Forudsigelsesteknikker
Problemet er, at der kan ske en million ting. Hvad forudsigelsesteknikker gør, er at indsnævre mulighederne. De bedst kendte teknikker til at gøre dette er Transitter, Progressioner, Solarhoroskopet, Direktioner og Horar. I virkeligheden er horar bare en mere fint kalibreret metode til at bruge transitter. Med Direktioner anvendes Solens symbolske bevægelse, hvor en dag efter fødslen repræsenterer én grad, på alle planeterne i fødselshoroskopet. For eksempel i en alder af 25 vil alle planeter blive flyttet omkring 25 grader frem. Derefter beregner man aspekter fra det nye horoskop til fødselshoroskopet.

Mange astrologer får gode resultater fra Direktioner, men personligt foretrækker jeg Sekundære Progressioner, som også bruger formlen 1 dag = 1 år, men dette gælder for alle planeterne, så i en alder af 25 beregner astrologen et helt nyt horoskop, der afspejler hvor alle planeter har bevæget sig i løbet af 25 dage. Sekundære progressioner er virkelig subtile, men de er det bedste værktøj til at forudsige milepæl i livet.

Solarhoroskopet er gyldigt i et år og beregnet for den nøjagtige tilbagevenden af Solen til den grad og bueminut, den var ved fødslen, hvert år på eller tæt på din fødselsdag. Jeg brugte solarhoroskopet i mange år, men endte med at droppe det til fordel for horar- eller konsultationshoroskopet beregnet for klientens ankomst. Det har vist sig at være et utroligt præcist forudsigelsesværktøj gennem årene.

Transitter og timing
På ethvert givet tidspunkt bevæger alle planeterne sig gennem de 12 tegn og væver et komplekst net af aspekter til hinanden. Generelt er de langsomt bevægende planeter de mest betydningsfulde transitter: dvs. Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun og Pluto. Nogle mennesker vil måske gerne bruge Chiron eller fjerne planeter som Eris, men det kan være en komplikation, og med forudsigelser hjælper det med at holde tingene enkle. Naturligvis er Solen, Månen, Merkur, Venus og Mars også transitter, men normalt er deres indflydelse forbi på få dage. Undtagelsen er, når Merkur, Venus eller Mars bevæger sig retrograd, hvilket kan have en effekt i henholdsvis to, fire eller syv måneder.

Transitter har en tendens til at vare i en klart defineret periode, som kan kaldes skyggeperioden. For eksempel, hvis du har en planet på 20 grader Vandbærer, vil Saturn have nået den grad i marts 2022. Så bevæger Saturn sig retrograd ved 24 grader og vender tilbage på 20 grader Vandbærer igen. Derefter bevæger den sig direkte ved 18 Vandbærer, og kommer tilbage på planeten en tredje gang. Endelig når den 24 grader i januar 2023 og kommer ud af skyggen. Perioden fra 18. – 24. Vandmanden (fra februar 2022 til januar 2023) er skyggeperioden, og dette vil normalt afspejle en specifik proces, som klienten gennemgår fra start til slut . Det er ikke en fast regel, men det er en god rettesnor.

Mens Saturns skyggeperiode er omkring 6 grader, er det ca. 4 grader for Uranus og 3 grader for Neptun og Pluto. For Jupiter kan det være så meget som 10 grader. Men Jupiter og Saturn suser ofte bare forbi en planet og vender ikke tilbage ved retrograd bevægelse, i hvilket tilfælde det er en meget kort påvirkning, der varer en eller to måneder. På den anden side kan Neptun og Pluto lave helt op til 5 hits, så transitperioden kan til tider vare 1½ år.

Pluto
Det er let at måle den psykologiske indflydelse af en transit, men lidt mere vanskeligt at finde ud af, hvad der rent faktisk kommer til at ske. Pluto-transitter er forbundet med transformation, hvilket betyder, at noget ændrer sig fuldstændigt. Psykologisk er dette ledsaget af en følelse af udmattelse og ofte et betydeligt psykisk pres, indtil noget bliver utåleligt. Reparation er ikke en mulighed, fornyelse er løsningen. Så hvis du kan identificere, hvad en person er helt træt af, så er det det, de skal droppe. Men klienter er ofte meget knyttet til det, der plager dem, hvad enten det er et job, en person eller andet, og de føler ofte, at der ikke er andet valg end at fortsætte. Men i virkeligheden, når de eliminerer problemet, er det som en genfødsel, og de vil aldrig fortryde det. Det er en psykologisk renselsesproces.

Neptun
Neptun-transitter er forbundet med sorg og desorientering. De fremkalder virkelig stærke følelser af længsel eller tristhed. Den situation, som transitten repræsenterer, skal have lov til at køre sin gang. Der er ikke noget magisk løsningsmiddel. Accept er nøglen. Det er med til at få klienten til at erkende lidelsens universelle karakter, og det hjælper også at tænke over de problemer, andre står over for. Neptuns funktion er at omgå det rationelle og vække sjælens dybere natur. Det er lidt som at vande en plante efter en periode med tørke. Dette giver adgang til et farverigt spektrum af følelser i det, der tidligere var et gråt miljø. Neptun-transitter vækker kreativitet og bringer åndelig bevidsthed.

Uranus
Uranus-transitter er forvarslet af en rastløs følelse. Denne følelse af kedsomhed er forløberen for forandring. Der er en del uforudsigelighed involveret, fordi Uranus fremkalder behovet for at ignorere frygt for konsekvenser og bare handle. Det er frigørende. Der er ofte et stærkt socialt element med et behov for at møde nye mennesker, som forstærker den følelse af opvågning, der er begyndt at finde sted. Denne transit bringer ofte rejser, og ofte til meget fjerne destinationer. For eksempel kan en Uranus-transit til Venus bringe et forhold langt væk, hvilket nødvendiggør rejser frem og tilbage. Klienter med Uranus-transitter skal bryde ud af omstændigheder, der ikke længere opfylder deres behov, og eksperimentere med nye aktiviteter, der får adrenalinet til at flyde.

Saturn
Saturn transit er mere ligetil, men de er ikke designet til at være nemme. Der vil altid være en udfordring repræsenteret af planeten, Saturn aspekterer, og presset bliver ved med at opbygges, indtil udfordringen er løst. Umiddelbart kan det virke uoverkommeligt, men ved at planlægge og dele de involverede opgaver op i overskuelige bidder, opnås konkrete resultater. Saturn kan nemt fremkalde en følelse af depression og mangel på selvtillid, men opskriften er altid den samme: Når livet bliver hårdt, skal man komme i gang og arbejde hårdt. Resultatet er etableringen af noget varigt og værdifuldt.

Jupiter
Jupiter siges at være lykkebringeren, måske modningen af god karma. Nogle gange er det sandt, nogle gange ikke. Jupiter vækker en følelse af begejstring og tro på fremtiden, hvilket kan være brændstoffet til at nå et værdsat mål. Det kan også signalere hybris og tendensen til at tage en for stor del af kagen. Det afhænger sandsynligvis af, hvor gunstig Jupiter er i fødselshoroskopet. Frem for alt vækker Jupiter en følelse af hvad er rigtigt og forkert, så der kommer en modifikation af, hvad klienten tror på, og en vilje til at argumentere stærkt for nye overbevisninger.

Konsultationshoroskopet
Ved hjælp af horar- eller konsultationshoroskopet, som beregnes for begyndelsen af en konsultation, og i tilfælde af onlinekonsultationer klientens lokalitet, er det, du ser, transitter under lup. Hvis for eksempel transit Pluto aspekterer en klients Mars, så vil Plutos husposition i konsultationshoroskopet og aspekter til Pluto sandsynligvis afspejle, hvor en magtkamp finder sted, med hvem og på hvilket stadium den er. Konsultationshoroskopet er et præcisionsinstrument, og hele horoskopet afspejler klientens situation. Ascendant-herskeren vil repræsentere klienten, Descendant-herskeren hans eller hendes partner, MC-herskeren chefen, IC-herskeren familien og sandsynligvis moderen. Konsultationshoroskopet kan endda bruges som et selvstændigt horoskop og er uvurderligt, når fødselstidspunktet (eller endda fødselsdatoen, som det ofte sker ved adoptioner) er ukendt. Det er et studie i sig selv og uden for denne artikels rammer, men læseren kan henvise til min tidligere artikel i Stjernerne: Horarastrologi for det 21. århundred.

Progressioner og personlig udvikling
Det progressive horoskop er baseret på princippet om, at enhver tidsenhed, i dette tilfælde en dag, korrelerer med enhver anden tidsenhed. Med sekundære progressioner svarer en omdrejning af Jorden om sin akse til et omløb af Jorden omkring solen. Den store forskel mellem progressioner og transitter er, at progressioner er fuldstændig forbundet med personlig udvikling og er unikke for individet, mens transitter påvirker hele kollektivet. Transitter er som ydre storme: Hvis dit skib er sødygtigt, vil du klare stormen godt, mens hvis det ikke er, vil du ikke klare dig så godt.

Udviklingen, som progressioner viser, er gradvis og subtil, præget af møder og begivenheder, der afspejler progressionen. For eksempel, hvis du er født med en Merkur, der lige har været stationær direkte og derfor bevæger sig langsomt, og en Venus, der indhenter bagfra og overhaler, og hvor Merkur så tager fart og derefter overhaler Venus, så kan disse to planeter være i konjunktion via progression i tyve år. Dette kunne vise et utroligt tæt bånd til en søskende eller ven, som er af enorm betydning.

Progressive planeter retrograd
Et væsentligt spørgsmål vedrørende progressioner er, om en personlig planet som Merkur, Venus eller Mars bevæger sig retrograd eller direkte i løbet af klientens liv. Over 50 % af klienterne vil opleve Merkur skifte retning i løbet af deres liv, mens det er meget sjældnere med Venus og Mars. Den stationære periode repræsenterer en følelse af inerti og er ofte ledsaget af en væsentlig begivenhed. Det er, som om klienten har noget bagage at hente – et forhold måske – og når først afhentningen har fundet sted, så kan livet fortsættes på en ny bane. Præsident Biden vandt valget i 2020, fordi hans Merkur gik stationært direkte ved 24 Stenbukken i nøjagtigt opposition til hans horoskophersker Jupiter ved 24 Cancer, hvilket er positionen for Merkur på det amerikanske horoskop. Merkur dvæler ved sin stationære grad i tre til fire år.

En nøglefaktor med progressive retrograde planeter er, om de vil danne en serie aspekter til den samme planet i fødselshoroskopet. I Sigmund Freuds tilfælde gik Mercury retrograd i Krebsen og dannede en sekstil til Pluto tre gange i løbet af sit liv, meget passende for grundlæggeren af moderne psykoanalyse. Disse gentagelsesaspekter kan strække sig over hele skyggeperioden, som kan vare mange årtier. Som sådan afspejler de et vigtigt fokus og livsmission.

Progressive planeters tegnskift
Progressive planeter vil også bevæge sig fra et tegn til et andet. Merkur kan gøre dette så hurtigt som hvert 15. år, Venus hvert 25. år og Mars hvert 40. år, forudsat at de ikke er i en skyggefase. Disse progressioner udfolder sig så langsomt, så indflydelsen af Venus, der fx bevæger sig gennem Jomfruen, ville næppe blive bemærket – indtil Venus kommer ind i Vægten, og der er en opblomstring af kærlighed i modsætning til pligt, eller æstetisk dømmekraft i modsætning til at holde tingene pæne. Ligeledes bliver de 15 år, hvor Merkur går gennem Fiskene, så meget en del af livserfaringen, at en klient ikke vil have en objektiv bevidsthed om den lidelse eller kaos, de går igennem i denne periode – indtil Merkur flytter ind i Vædderen, og de pludselig har handlefrihed, retning og formål.

Den progressive måne tager omkring 2 ½ år at gå gennem et tegn, og flere år at gå gennem hvert af de 12 huse, og vender tilbage til sin fødselsposition efter lidt over 27 år. Hver bevægelse gennem tegn og hus farver subtilt oplevelsen og viser de områder af livet, hvor man er mentalt fokuseret.

Progressive aspekter
Den progressive Sol i aspekt til planeter i fødselshoroskopet viser møder eller begivenheder, der vækker en ny bevidsthed. For eksempel kunne Solens konjunktion radix Pluto indikere en nærdødsoplevelse eller blot et møde med en Skorpion-type, som efterfølgende ledsager dem i en kortere eller længere periode. Progressive Sol i aspekt til Saturn kunne være dannelsen af et firma eller opnåelse af en autoritetsposition – det behøver slet ikke at være negativt. (Biden blev præsident, da hans progressive Descendant kom på Saturn.)

Meget ofte, når en progressiv planet aspekterer en radix-planet, repræsenterer det et møde med en person, som har en betydelig langsigtet effekt på klienten. Det repræsenterer en evolutionær proces. Hvis Venus for eksempel danner et aspekt til Neptun, så er der måske sandsynlighed for, at klienten forelsker sig i en person, der af den ene eller anden grund er uopnåelig. Progressioner er uundgåelige, fordi de er skrevet ind i DNA’et ved fødslen, og den evolutionære proces i dette tilfælde ville være at åbne hjertet for kærlighed uden garanti for opfyldelse. Hvis progressiv Mars aspekterede Saturn, så ville der måske være sandsynlighed for at møde en mand, der var dominerende eller vanskelig, og den evolutionære proces ville være at opbygge modstandskraft gennem kamp og viljekraft.

Mens transitter har en rimelig forudsigelig effekt, har progressioner det ikke. Alligevel er de stadig de bedste astrologiske indikatorer for milepæle i en persons liv. Intet er mere nøjagtigt end de progressive bevægelser af de fire akser. Det personlige horoskop er som et ur, der ringer, hver gang en akse bevæger sig hen over eller aspekterer en fødselsplanet. Men fødselstiden skal være præcis, da fire minutter kan gøre forskellen på et år, hvad angår MC/IC-aksen. Aksernes progressioner er de bedste værktøjer til at forudsige ægteskab, jobskifte, flytning og børn.

Alligevel er det risikabelt at lave præcise forudsigelser uden hjælp fra klienten. Forudsigelser er noget, der skal udforskes med klientens aktive deltagelse, hvilket gør det meget nemmere at udelukke usandsynlige scenarier og at finde ud af klientens store bekymringer eller forventninger. For eksempel, hvis klienten er single og leder efter en partner, så vil den progressive Descendant, hvis den kommer på en planet i 7. eller 8. hus, være en stærk indikation på, at dette vil ske. Hvis klienten er i den fødedygtige alder, i et partnerskab og håber på et barn, så ville progressive Venus, som aspekterer Månen om et år, sikkert opfylde drømmen. Hvis Mars var ved at komme i opposition til Uranus, og klienten spekulerede på, om han skulle lave en international flytning, så vil det højst sandsynligt ske.

Ved at engagere klienten i processen er forudsigelse på denne måde nyttig. Der er ingen mening i at låse folk fast i en eller anden uønsket skæbne – astrologens job er blot at belyse den vej, de planlægger eller ubevidst ønsker at gå, og hjælpe med at afklare tvivl via en fælles dialog. Uanset om vejen frem er glat eller vanskelig, er det en rigtig gave at have noget at navigere efter.

Adrian Ross Duncan – 10 januar 2023