Astro Blog

Nicholas Cage og de vilde hjerter

Den guddommelige kunstner Karen Blixen skildrede kunstneren i en af sine noveller Babettes Gæstebud som et menneske i forbindelse med guddommelige kræfter. Hun mente, at når kunstneren realiserer sit yderste potentiale, har vi chancen for at indgå i en transcendent oplevelse, der overskrider erkendelsens grænser. Nicholas Cage er med sin status som Hollywood ikon, en af disse magikere der tryllebinder os med sit udtryksfulde forvandlingstalent. På trods af sine 38 år har han allerede en imponerende filmkarriere bag sig.

Se Nicholas Cages horoskop

Cages Fader

Forholdet til faderen og tidlig kulturel stimulation Nicholas Cage hed oprindeligt Nicholas Coppola, men skiftede navn fordi han ikke ønskede på sin vej til succes at blive identificeret med sin berømte onkel filminstruktøren Francis Ford Coppola. Hans far August Coppola er var en intellektuel autoritet, idet han som professor i litteratur altid havde stærke holdninger til, hvilken kulturel opdragelse der var passende for hans sønner. Solen i Stenbukken konjunktion Mars i Vandbæreren i 1. hus skildrer faderen i Nicholas’ univers som stærk, streng og dynamisk, men også som en original og kontroversiel person. Hans far nærede stærke drømme om at Nicholas blev forfatter, og opfordrede ham altid til skrive et ekstra kapitel af Fagre nye Verden eller Pinocchio .

Kreative talenter

Merkur på Ascendanten i Stenbukken i kvadrat til Jupiter i Vædderen i 3. hus, trigon Uranus i Jomfruen i 8. hus, viser en tidlig kulturel stimulering med rod i stærke traditioner. Hans far bad ham om at begrave sin Pinocchio bog i haven og vande den for, at se hvad der ville vokse op. Hvorefter August Coppola placerede et lille træ klippet i Pinocchio facon, som Nicholas fuldt og fast troede var vokset op med bogen som “frø”. Med de mange planeter i 1. hus havde Nicholas et naturligt behov for at optræde. Sammen med sine to ældre brødre arrangerede han allerede som 6 -7-årig lokale shows i nabolaget, hvorpå de forsøgte at tjene lidt penge (2 hus). Nicholas Cage levede sig tidligt ind i sin egen fantasiverden og trådte i karakter med sine aktion figurer, som spidermand eller superman der huserede om natten på sin cykel. Han havde mange filmlege med sine to brødre, hvor han altid tog rollen som skuespiller i nogle excentriske roller med hans bror som filminstruktør. (Broderen er i dag filminstruktør).

Den første kreative transformation

Han blev smidt ud af sin første skolen i en alder af 10 år på grund af et originalt og excentrisk påfund. Han blev bedt om at hente sandwich til nogle ældre børn og fik et provokerende Mars i Vandbærer indfald. Han fyldte deres sandwich med stegte græshopper! Hvorefter han havnede på en barskere skole, hvor han ofte fik bank. Det lader til, at den stærke fokus på Stenbuk og Saturn stiller ham overfor nogle hårde oplevelser, der havde til formål at udvikle hans styrke selvtilstrækkelighed og disciplin. Den første magtfulde oplevelse af egne transformationstalenter relaterer astrologisk til hans Sol i Stenbuk i 1. hus i sesquikvadrat til Uranus/Pluto konjunktionen i Jomfru i 8 hus. Han klæder sig ved denne lejlighed ud og konfronterer nogle ældre drenge, der har slået ham, med hans nye karakter, og siger til dem: “I m Roy Richards, Nicky Coppolas cousin, and if you screw with him again I’m gonna kick your ass”. Nicholas Cage siger selv i et senere interview, at det var hans første vigtige oplevelse af skuespil og forvandlingsproces.

Francis Ford Coppola

Hans Merkur/Uranus trigon gør ham i stand til at følge sin egen tankegang ganske kompromisløst, selvom han undertiden mødte stor modstand fra sin far i forbindelse med sine skuespiller ambitioner. I de første år da Nicholas tog skuespiller lektioner, måtte han holde det skjult for sin far, og selvsamme råbte da han opdagede det: “Du bliver aldrig skuespiller, du kan ligeså godt opgive det med det samme, du for ikke succes”. Merkur i Stenbuk på Ascendanten i kvadrat til Jupiter i Vædderen i 3. hus afspejler på den ene den side kulturelle stimulering, der eksisterede som en stærk indflydelse fra hans onkel Francis Ford Coppola, idet han ofte tilbragte sommeren i hans fantastiske victorianske hus med hans talentfulde kusiner og fætre. Men på den anden side viser den en enorm anspændt konkurrence, som var tilstede mellem hans onkel og far. Da Godfather fik premiere og Nicholas Cage så den i biografen med sin far, fik han besked om ikke at fortælle Francis at de havde set den, ej heller måtte Nicholas og hans brødre gå med “Godfather” T-shirts.

Cages moder

Den stærke Saturn i horoskopet taler sit tydelige sprog omkring kravet til Cages egne ressourcer, der som et enormt bygningsværk må skabes sten for sten (i det 2. hus), for at holde til de udfordringer, som hans opvækst og som de store krav fra Hollywood, stillede til hans urokkelige beslutsomhed og udvikling af hans talent. Barn af en mor med skizofreni Måne/Saturn konjunktionen i det mentale tegn Vandbærer i konjunktion med Venus på 0 grader Fisk i 2. hus vidner om en mor, der var afvisende og fraværende i hans opvækst. Det fortælles i biografien: Nicholas Cage – the unauthorised biography , at Nicholas fra begyndelsen havde allergi overfor modermælk og ikke var særlig fysisk stærk som spædbarn. Moderens skizofreni brød ud indimellem, og hun var i perioder indlagt og fraværende fra hjemmet. Nicholas fortæller selv i biografien, at han var istand til at blive i sin egen fantasiverden og faktisk opbyggede et galleri af roller han kunne leve sig ind i. Han mener selv, at det var med til at udvikle hans evner som skuespiller, og karakteriserer den typiske selvstændige uafhængighed forbundet med Månen i Vandbærer. Begge de feminine planeter i Cages horoskop er i tæt kontakt med Saturn, der med rod i moderens sygdom tvang ham til at vende sin koncentration indad og skabe sit eget kreative rum. Da Cage senere som voksen ser tilbage på sin opvækst, falder han over en artikel om børn af skizofrene forældre, der blandt andet karakteriseres ved at være excentriske, fantasifulde og som typisk skaber deres eget imaginære tilflugtssted. Det er netop dette ubevidste reservoir, hvor han så hudløst henter inspiration til sine geniale og ofte excentriske/følsomme roller.

De første film

Da Nicholas Cage er 12 år bliver forældrene skilt – hvilket Cage oplever som en befrielse – og faderen får forældremyndigheden over børnene, da moderen ikke er i stand til at tage sig af dem. På det tidspunkt er progressive Ascendant nået til 13.48 grader Stenbuk i eksakt trigon til Pluto i Jomfruen i 8 hus. Filmkarriere og planeterne på scenen I 1990 får succesfilmen Wild at Heart (David Lynch) premiere og Nicholas Cage spiller den mandlige hovedrolle Sailor Ripley. Han er en excentrisk, eksplosiv og uforudsigelig type, der altid er på vej et sted hen uden at vide præcist hvorfor. Sailor elsker sit image, der som moderne eventyrer altid bærer sin slangskindsjakke, cowboy støvler og kører igennem USA sammen med sin kæreste, spillet af Laura Dern. I tiden omkring Wild at Heart er transit Uranus/Neptun i Stenbukken i konjunktion i hans 1. hus, i trigon radix Uranus i Jomfru, hvilket giver ham stor inspiration til excentriske roller og masser af berømmelse.

Leaving Las Vegas

I 1995 vinder Nicholas Cage en Oscar for sin rolle i film succesen Leaving Las Vegas hvor han spiller Ben, der har besluttet sig for at drikke sig ihjel efter hans traumatiske skilsmisse. Han skildrer alkoholikeren så kropsligt (2. hus) med abstinenser og drukture, der virker så autentiske, at man bliver virkelig berørt. Nicholas Cage siger, at hans mors sygdom gav ham større følsomhed, indlevelsesevne og dybde. Ben forelsker sig i en prostitueret, som elsker ham ubetinget. Hun er på en gang præget af et selvværd, der kan ligge på bunden af et sort hul, men hendes kærligehedskapacitet er på mirakuløs vis intakt. Hun repræsenterer Venus i Fiskene i 2. hus i Cages horoskop. De flytter sammen og lever i Bens sidste dage i et liv der rummer meningsfuld kærlighed, men som løber ind i et for Ben uigenkaldeligt møde med døden.

City of Angels

I 1998 kommer en anden Cage klassiker City of Angels ud i biograferne og Nicholas spiller denne gang en engel, der i sort tøj stiger ned og henter de levende, når de skal dø. Imod alle odds forelsker han sig i en jordisk kvinde og må kaste sig ud fra en bygning for at opnå dødelig status. Hans elskede dør kort tid efter den dramatiske konvertering til menneske. Igen er den umulige, ophøjede kærlighed temaet og Nicholas Cage er sin Venus i Fiskene som den længselsfulde kærligheds-hungrende, usynlige og frelsende engel.

Kvinder og ægteskab

Kærligheden, parforhold og ægteskab I 1987 møder den 23-årige Nicholas Cage sin senere kone Patricia Arquette, og historien om deres møde er et moderne eventyr. Et eventyr der betegnende skildrer, at Måne/Saturn/Venus stiller krav om at få brudt barriererne ned så at kærligheden kommer til at strømme frit. I det øjeblik han ser hende, er det første han siger: “I am gonna marry you. You are gonna be my wife”. Efter nogen tid sætter hun ham på en umulig mission, der binder hende til at gifte sig med hende, hvis han gennemfører. Hun ønsker sig en sort orkide (Saturn), en brev fra den mystiske forfatter Salinger, en brudekjole fra en thailandsk stamme og en statue fra gaden. Nicholas opdager at en sort orkide ikke findes, men spraymaler en lilla orkide sort. Han køber et brev af Salinger til en værdi af 20.000kr. Han dukker op hos Patricia Arquette, med begge dele, der forfærdet stopper missionen, men indvilliger i at tage med ham til Mexico. Der kommer ikke noget ud af deres forbindelse før 8 år senere (en Venus cyklus), hvor Particia ringer og frier til ham over telefonen og Nicholas Cage indvilliger uden tøven. De bliver gift 7 dage senere. Utroligt nok udlever Patricia Arquette – som er så svært at komme i nærheden af – hans Måne/Venus/Saturn konjunktion. Nicholas Cage udtaler, at når han knytter et bånd, så er det et karmisk bånd for livet præget af hans egen desperation.

Saturn/Neptun kvadraten

Historien omkring Nicholas Cage er interessant, fordi den atter minder en om, hvor vigtig Saturn er som personlighedens urokkelige grundsten. Cages horoskop er så stærkt præget af stædighed, udholdenhed, selvdisciplin og ambitioner. Det udsætter ham samtidig for en skæbne, der på det indre følelsesplan er hårdt, ensomt og fyldt af sorg. Det er dette potentiale vi som publikum deler og som i sidste instans virker forløsende på en stor del af verden. Saturn, der som Ascendant hersker er i kvadrat til Neptun, afspejler den indre følelse af angst for opløsning, som han må kæmpe imod, men som så stærkt leves ud i rollen som bl.a. alkoholikeren i Leaving Las Vegas, til fryd for alle os andre der kan identificere os med de stærke kræfter han formidler. Hans far sagde engang: “Tom Cruise sells perfection, you sell imperfection”. Maybe, but it is perfect imperfection.

Ytringsfrihed?

Da jeg skrev artiklen om Uranus’ indtræden i Fiskene i 2002, spurgte jeg, hvorvidt vi ville se de første billeder af Gud. (Note1). Den 30. september 2005, publicerede den danske avis Jyllandsposten tegninger af Profeten Muhammed, skabt af 12 tegneserie tegninger. Resultatet var en serie af tilsyneladende harmløse og ganske søde portrætter. Nogle var sjove… fx. selvmordsterrorister som ankom til himlens port, hvor Muhammed tiggede dem om ikke at begår flere selvmordsangreb, da der ikke var flere jomfruer i himlen. En var mere provokerende, fordi den viste Muhammed med en turban formet som en bombe.

Danmark er stolt af sine demokratiske principper og ytringsfriheden – en ytringsfrihed som over de sidste fem år også har inkluderet en kampagne i Ekstra Bladet, der opmuntrede danskere til at udtrykke deres sande følelser om indvandrere. Resultatet var ikke kønt. Det var i dette klima, at det ekstreme højreorienterede parti Dansk Folkeparti har fået stemmer nok til at kunne spille en afgørende rolle i regeringen. Dansk Folkeparis indflydelse har resulteret i en serie af immigrationslove, som er de mest barske i Europa. Danmark har proportionelt set langt færre immigranter end andre Europæiske lande – halvt så mange som Sverige – og de fleste kommer fra lande, hvor Islam er den dominerende religion.

Danmark har nu ufrivilligt udløst en bølge af vrede og hysteri, som har skyllet igennem den Muslimske verden, og den danske regering har svært ved at forklare sig selv, og står magtesløs over for konsekvenserne i disse lande. Astrologien viser situationen helt klart. Redaktøren på Jyllandsposten Carsten Juste, har sagt, at havde han været klar over den opstandelse, der kom til at ske ved publiceringen af tegningerne, så ville han aldrig have trykket på knappen, der satte printe oplaget i gang den skæbnesvangre aften den 30. september 2005. Faktisk var det ikke hans finger, som gjorde det, det var Guds finger…eller snarere to fingre.

Et hurtigt blik på horoskopet for tegningerne (opstillet for midnat) viser at Mars, som er lige ved at gå stationær retrograd, danner en kvinkunx til Jupiter/Pluto sekstilen, og Uranus i Fiskene danner en kvinkunx til Saturn/Sol sekstilen.

Se horoskopet: 30.09.2005 0.00 Århus

For at tage den første Guds finger, så viser Jupiter og Pluto den atavistiske kraft, der ligger i religiøse udtryk og dets internationale dimensioner. Mars i eksil i Tyren ved ikke, hvad den er i færd med at gøre, men dens lange retrograde periode indtil februar 2006 gav den muligheden for at finde ud af det. Den anden af Guds fingre involverer Solen i fald i Vægten i sekstil til Saturn i eksil i Løven…en passende kommentar til redaktørerne Carsten Juste og Flemming Rose. Ødelæggelsen af de danske ambassader i Damaskus og Beirut af de hysteriske masser kan ses i lyset af den pegende irrationelle finger af Uranus i Fiskene. Den “rimelige” Saturn/Sol sekstil opretholder den uomtvistelige ret til ytringsfrihed, som er en hjørnesten i vestlig demokrati, og illustrerer også statsminister Anders Fogh Rasmussens holdning og hans efterfølgende afvisning af et møde med repræsentanter fra det danske muslimske samfund, som klagede umiddelbart efter tegningerne blev trykt.

Den første lektion fra retrograde Mars er, at intet er ovre, før den retrograde cyklus er afsluttet. Så da Mars havde fuldendt sin rejse tilbage og frem i kvadrat til Saturn og Neptun tre gange, og sluttede af med at danne en langvarig opposition til Jupiter i januar 2006, antændtes lunten og en eksplosion fandt sted, lige da Mars var ved at vende tilbage til den position, hvor den gik stationær retrograd, lige akkurat da tegningerne blev offentliggjort – 23 grader Tyren. Demonstrationer fandt sted i mange muslimske lande, og der var en effektiv boykot af alle danske varer – noget som ramte landet hårdt på grund af den store eksport af mejeriprodukter til de muslimske lande. Værst af alt så blev det danske flag brændt af. En stor del af alle danskere bruger flaget på alle tidspunkter for at fejre fødselsdage og andre begivenheder, og det har altid været associeret med befrielsen af deres land fra nazisternes dominans og med at vinde Europa mesterskabet i fodbold. Hvordan kunne det tolerante danske flag blive brændt?

Se horoskopet : France Soir trykker tegningerne

Galskaben nåede et højdepunkt, da Europæiske aviser reagerede på truslerne ved selv at trykke billederne, en handling som enten kan ses som modig eller dum. Horoskopet for den 1. februar, da France Soir trykte tegningerne (redaktøren blev fyret næste dag af den ægyptiske ejer af avisen), afspejler den perfekte symbolik ved denne begivenhed, gennem den eksakte kvadrat mellem Jupiter i Skorpionen og Neptun i Vandbæreren. På den ene side er der stor emotionel opstandelse i den muslimske befolkning, hvor dybe religiøse følelser kommer op til overfladen, og på den anden side idealistiske Neptun i Vandbæreren som insisterer på de demokratiske rettigheder og ytringsfriheden.

Da Merkur sluttede sig til striden ved at gå i konjunktion med Neptun, havde alle pludselig en mening. Og konsensus i de logiske korridorer i de vestlige regeringer og husstande var, at ytringsfriheden var ukrænkelig, men med den fodnote at den skulle indeholde frihed med ansvarlighed og respekt. Det er Merkur set gennem de tilslørede briller af Neptun i Vandbæreren. Virkeligheden er meget mere kompleks. For mange muslimer er Muhammed alt, hvad de har. Ydmyget i Danmark gennem restriktive love og mangel på respekt bliver de hele tiden mindet om den minoritetsstatus, altimens deres profet bliver latterliggjort gennem blasfemisk satire. I Palæstina lever de uden håb, uden arbejde og uden pas. I andre lande undertrykkes de af USA’s imperialisme eller af olierige herskere som forbyder demokratisk aktivitet.

Med Jupiter/Neptun kvadraten er alt perspektiv tabt, og indbildte eller virkelig fornærmelse fra vesten får kedlen til at koge over. Jupiter er også i trigon til Uranus igennem denne periode, som repræsenterer den transformative effekt på ny teknologi og sætter et dybtgående fokus på internationale religiøse emner. I en tidsalder, hvor alle har adgang til Internet eller computer, er hele spørgsmålet om ytringsfrihed belastet af de kulturelle forskelle. Tegneserier i Danmark kan ses den samme dag af mennesker fra Islamabad til Gaza, og det har konsekvenser. For mange læsere og seere er det et chok at være vidne til de ateistiske synspunkter i de vestlige medier. På en måde er østen og vesten ved at lære hinanden at kende og ved at finde ud af, hvor forskellige de er.

I skrivende stund er disse kulturspændinger udnyttet af forskellige regeringer og interessegrupper for at styrke deres egen dagsorden. Iran er oppe på mærkerne ved at trykke en serie af karikaturer af Holocaust i en statslig avis. (Læg mærke til dine følelser…det er sådam de muslimske immigranter føler, når vestens frie presse gør grin med Muhammed). Iran viser sine muskler i disse dage, og nægter at standse udviklingen af atomkraft på trods af EU’s og USA’s trusler – en handling der appellerer til undertrykte muslimer verden over. Dybest set ser vi begyndelsen til store forandringer i den arabiske verden, eftersom Pluto trigger planeter i horoskoperne for alle de vigtige medspillere. Iran har fx. en Mars/Merkur konjunktion i Fiskene i 8. hus, og den er for tiden under indflydelse af en transitterende kvadrat fra Pluto.(Note 2). Der er ikke mangel på martyrer med denne position! Interessant nok er Neptun 17 Vandbæreren præcis på Irans Descendant, og Jupiter kvadraten fortsætter med at gå i konjunktion med Uranus i Skorpionen i Irans 4. hus, og derved sætter spotlyset på deres hemmelige hjemme atom program.

Faktisk vil Jupiter fortsat danne en kvadrat til Neptun både i marts og september, hvilket indikerer, at den internationale uro over Muhammed tegningerne ikke vil drive over i et stykke tid. Denne kvadrats natur er uløselig. Ingen logiske argumenter vil virke – faren er, at mere benzin vil blive smidt på bålet. På samme tid vil de reaktioner, man har set, være højdepunktet af irrationalitet. Faktisk publicerede en jordansk avis tegningerne med titlen “Muslimer i hele verden vær rimelige” og pointerede at de fleste demonstranter ikke vidste, hvad de demonstrerede imod. Det er ganske tydeligt, at irrationel angst opstår på baggrund af Jupiter i Skorpionen kvadrat Neptun. Danmark har faktisk bidraget med betydelige pengesummer og ekspertise i bygningerne i Gaza, og det er herfra at den største trussel på liv og lemmer stammede fra i først omgang.

Det, der har været ekstraordinært ved atmosfæren omkring Merkur/Neptun konjunktionen i kvadrat til Jupiter, har været den anstrengelse almindelige mennesker har gjort for at forstå et tankesæt, som er fuldstændigt fremmed for dem. Jeg husker en klient født i 1960 med Merkur i Skorpionen i det progressive horoskop, som gik stationær direkte præcis på Neptun i Skorpionen, mens hun var på det atlantiske ocean på en lille båd. Hun mødt en stor hval, som svømmede op til hende, mens hun tog en morgen svømmetur. Mens hun så ind i øjnene af denne hval, fik hun en dyb oplevelse af eksistensen af et andet og meget anderledes intelligent levende væsen. Det er denne realisering, som begynder at gå op for 5 millioner danskere, som har set ind i øjnene af 1½ milliard muslimer.

1. Islamic Republic: Apr 2, 1979 15.00 Tehran.

Astrologi – research og praksis

I 1977 – det samme år som man opdagede Chiron – blev bogen Recent Advances in Natal Astrology udgivet, skrevet af Geoffrey Dean and Arthur Mather. Dean var en praktiserende astrolog, som begyndte af anvende statistiske metoder for at undersøge astrologi for at opdage sammenhæng mellem astrologi og adfærd. Recent Advances er fyldt med det ene studie efter det andet, som undersøger forskellige astrologiske påstande. Disse studier indikerede dybest set, at der var ingen beviselige sammenhænge mellem astrologi og virkelighed.

Udgivelsen af Recent Advances var en milepæl i den videnskabelige astrologis historie, som førte til en opblomstring af research, afspejlet eksempelvis af journalen Correlation og en research sammenslutning på nettet forbundet med den dynamiske astrologi-organisation ISAR. (Note 2). Til dato er der ingen research, der har kunnet bekræfte astrologien på videnskabelig vis. Det har naturligvis skabt et spændt forhold mellem dem, der arbejder med astrologisk research og dem, der praktiserer astrologi.

Hvis du tror, at der er fleste Jomfruer blandt sygeplejersker eller fleste Fiske blandt fiskere, så tager du fejl. Hvis du tror, at astrologer kan vælge det rigtige horoskop ud af tre mennesker, når de får en beskrivelse af dem, så tager du fejl. Individer i grupper der præsenteres med en skriftlig tolkning af det, der siges at være deres personlige horoskop, beskriver deres “unikke” rapport som individuel og præcis, selvom beskrivelsen faktisk er ens for alle. Folk har åbenbart en helt utrolig indbildningsevne. Der er ikke noget videnskabeligt bevis på, at tegn, aspekter eller nogen form for astrologi kan verificeres.

Det har ført til en voksende mængde af skeptikere og skeptiske organisationer ligesom CSICOP (komiteen for skeptiske forespørgsler), hvor frontfiguren James Randi har haft betydelig succes med at “afsløre” clairvoyante og astrologer. Alt imens er der mange dedikerede forskere i det astrologiske samfund, som prøver at finde beviset på astrologi. Ved at anvende kæmpe databaser som stilles til rådighed af AstroDataBank er det muligt at lede efter sammenhænge mellem alt fra alkoholisme til mord. Forskning af denne art er altid et kompliceret anliggende, som involverer højere matematik, kontrolgrupper og kendskab til forskellige astronomiske særheder, ligesom f.eks. at Venus er halvkvadrat til Solen i meget længere tid end andre aspekter (som man naturligvis er nødt til statistisk at kompensere for). Disse forskere er ikke kommet frem til noget, som kan dokumenteres videnskabeligt og som kan give et overbevisende billede af astrologi.

For den faktiske udøver af astrologi, som dagligt forbløffer sig over astrologiens samspil med øjeblikket, så virker det jo mærkeligt. Men der er faktisk nogle grunde til, at astrologien endnu ikke er bevist. Videnskabelige analyser der rettes mod personlige erfaringer og aspekter af bevidstheden, er ikke udstyret med de komplekse informationer, som astrologer sorterer igennem med deres supercomputer-sind. Videnskabelig materialisme fungerer godt når den anvendes på den materielle verden, men ikke når man har med den ikke-materielle verden at gøre. I kvantefysikken for eksempel er det ikke muligt at levere konkrete beviser på både den absolutte eksistens og ikke-eksistensen af noget. Atomare stof manifesterer sig både som bølger og partikler, og deres eksistens er afhængig af, eller påvirkes af, forskerens bevidsthed. Så meget er bevist.

Det ligner meget den gåde, som den buddhistiske filosofi stod overfor for 2000 år siden. Nogle skoler påstod, at materie eksisterede som noget selvstændigt i sig selv, mens andre påstod at det blot var et udtryk for sindet (Mind-only skolen). Den buddhistiske filosof Nargarjuna afviste sådanne ekstreme synspunkter og mente, at hverken det ene eller det andet synspunkt var sandt. Han talte om det ”gensidigt-afhængige” synspunkt (dependant-arising), der kendetegnes ved at intet eksisterende i sig selv som en selvstændig enhed. Alting er afhængig af eller er påvirket af nogen eller noget, også den enkeltes bevidsthed.

Hvis man forstår dette princip af gensidig påvirkning eller gensidig opståen, er man i besiddelse af nøglen til, hvorfor astrologi kan siges at virke eller ej. Statistiske undersøgelser hælder til at adskille astrologen fra processen, og fjerner fokuspunktet fra den gensidige påvirkning. Jeg har f.eks. på ISAR diskussions forummet været involveret i en dialog med en forsker, hvis forskning satte spørgsmålstegn ved gyldigheden af de traditionelt astrologiske koncepter ligesom forbrænding, (med en planet indenfor 5 til 8 grader fra Solen), og når en planet er hjemme, forhøjet, i eksil eller i fald. Denne forsker hævder, at Saturn i fald i Vædderen afholdte ikke Einstein fra at være en af verdens mest berømte videnskabsmænd i det 20. århundrede.

Det gjorde det ikke, nej, men hvis man kender til Einsteins horoskop og til hans liv, så ses det i et helt andet lys.
Albert Einstein: 14 Mar 1879. 11.30 Ulm, Germany. 48N24 20E00. AS 11.38 CN
Tid fra fødselsattest. (Astrodatabank)

Man kan se, at Einstein har Saturn i fald i Vædderen konjunktion Merkur og også i konjunktion med Venus, som er i eksil i Vædderen. Men Saturn hersker faktisk over 7. hus og er i konjunktion med 4. og 5. husherskere, som siger meget om partnere, barndom og børn. Er det da ikke sigende at Einstein blev født med et misdannet hoved (Vædderen) og man troede derfor at han var mentalt retarderet i den tidlige barndom (Saturn/Merkur)? Han fik også en datter inden sit ægteskab, som siges at have været mongolbarn og som forsvandt senere på mystisk vis. Et andet barn døde i en mental institution. (Venus hersker over 5. hus). Det var i sandhed kilde til megen sorg for ham og endnu mere for hans kone.

Dertil kommer, at ifølge breve fra ham til hans kone, arbejdede de sammen på hans relativitets teorier. Men det hører vi ikke meget om… Saturn i Vædderen var altså ikke så god for hendes status. (Note 4.) Hans kone Mileva skriver “al den berømmelse giver ikke meget tid til en kone. Men hvad kan man gøre ved det… den ene person får perlen og den anden får blot skallen”. (Note 5). Einstein havde flere elskerinder, som førte til midlertidig adskillelse fra hans kone. Efter Einstein var flyttet til en anden by for at være sammen med hans elskerinde, beordrede han sin kone til at flytte til byen, og præsenterede hende for et sæt regler, men en kommando som: “du må svare mig med det samme, når jeg taler til dig”. En ganske god beskrivelse af Saturn/Merkur/Venus konjunktionen i Vædderen… og der er ikke megen værdighed her.

På det tidspunkt hvor Einstein forlader sin kone, er Mileva 44 og kronisk syg. Einstein er 40 og en verdensberømt figur og gift igen, men han producerer aldrig fysik, som er lige så godt som hans arbejde fra 1905, som han antageligvis skabte sammen med sin kone.

Pointen her er, at disse videnskabelige metoder slet ikke er skabt til at opfange nuancerne af husherskerskaber og dens specifikke kanalisering af menneskelig karakter. Dertil kommer, at den astrologiske researcher henviser til Einsteins Sol/Saturn konjunktion, hvis orbis er over 10 grader og Solen er langt væk inde i Fiskene. Der har ikke været nogen hensyntagen til orbis styrke eller tegnposition i forbindelsen med undersøgelsen. Det lader til at være forskningens natur. Jo flere mennesker man udvælger til undersøgelsen jo sværere er det at tillade nogen form for individuel justering. Forskning af denne art bærer i sig frøet til fiasko, eftersom indflydelser i horoskopet tages ud af astrologisk kontekst.

Astrologen Mark Urban-Lurain fra Kepler College pointerer i et studie af astrologi: “Nøglen til fortolkningen ligger i at lave en syntese ud af de mange astrologiske komponenter for at skabe et sammenhæng” For at få den fulde forståelse af horoskopet må man tage højde for mange faktorer. Venus repræsenterer generelt kærlighed, men i Einsteins horoskop er den placeret i 10. hus (kærlighed til professionelle kollegaer). Den hersker over 5. hus (børn og affærer), det indelukkede 11. hus (skjult kærlighedsbånd til en ven). Til sidst modificerer aspekterne dens indflydelse. Denne synstese af komponenter er ekstremt detaljeret og faktorerne forøger kompleksiteten af forskning astronomisk.

Generelt set er det net, som på nuværende tidspunkt forsøger at fange astrologiens relevans, for primitivt. Jeg ved ikke om det er relevant at udvikle software, som kan tage højde for alle disse faktorer, men indtil dette er gjort, kan man betragte kun denne form for forskning som et eksperiment og træning. Forskning af denne kaliber kan anvendes til at modificere en astrologisk regel eller tradition. Hvordan kan forskning, som har forfejlet sit forsøg til på at bevise ethvert aspekt af astrologi, vendes rundt og bruges til at modificere astrologiske teknikker?

Der er en anden tilgang, og den er eksemplificeret af en ekstraordinær PhD skrevet af Kirstine Munk (Note 6). Denne 350 siders lange afhandling er et nænsomt og opmærksomt portræt af moderne astrologi og de astrologer og klienter, som gør emnet til en levende tradition i dag. En af de mest fascinerende ting ved denne PhD er, at den giver plads til dygtige astrologer, som formidler deres synspunkter… og de er virkelig værd at læse:

“Samarbejde med naturen bringer glæde – enhver kamp mod naturen er dømt til at mislykkes!”Hjelmborg og Kirsebom.

“Astrologi virker ikke, men astrologien får astrologerne til at virke”- Christian Borup

“Du siger, Jeg håber virkelig at dit liv er et rod for tiden. Og så siger de: ”Ja men det er det også.” Og så siger du: ”Åh godt, fordi det er meningen. Det er meningen at du skal føle sådan. Det er meningen at du skal gennemgå alt dette. Der er ikke noget galt med dig.” Bernadette Brady

Og der er meget mere – fra Michael Lutin, Darby Costello, Steven Forrest – og det gøre dig stolt af at have disse kloge og omsorgsfulde mennesker som kollegaer.

Kirstine Munk konkluderer blandt andet:
”Det ser ganske misforstået ud at opfatte astrologien som et ”videnskabeligt” system, og den konklusion man må drage fra min forskning er, at astrologien er et forudsigelses system med mange ligheder til andre typer af visdoms systemer, som findes rundt omkring i verden. Astrologer … prøver ikke at beskrive verden i en empirisk terminologi som kan bevises eller modbevises, men søger snarere at skabe en divinatorisk session, som fremmer, styrker og forvandler. For astrologer er virkeligheden et symbolsk prima materia som kan formes af klienterne, fordi klientens opfattelse af virkeligheden afhænger af det perspektiv fra hvilket de ser deres verden.”

Mens jeg ikke er fuldstændig sikker på, at jeg kan acceptere denne konklusion – jeg tror på at astrologi vil blive et dominerende verdenssyn på et tidspunkt ikke mindst på grund af det arbejde som forskere præsterer – er det en frugtbar vinkel at for en skeptisk indgangsvinkel til astrologi i stedet for at bruge videnskabelig materialisme som en målstok. Munk fortsætter med en forklaring på hvordan viden er sammensat:
“Næsten alle former for viden er i dag formuleret i hypoteser. Vidensbaserede påstande kan være sande, men de er næsten altid åbne for revision, og den provisoriske natur af denne viden giver fordele til former for viden, som virker inspirerende og personligt relevant.”

For mange er astrologi inspirerende og personligt relevant, og det er nok derfor, at den har den sammen popularitet som kristendom, hvis man skal dømme efter søgninger på Google. Hun fortsætter:

”Jeg foreslår, at astrologi faktisk er et godt system for at håndtere tingene, på grund af dens fokus på at styrke klienten. Klienten har ikke selv valgt den situation de er i, men de kan vælge hvordan man håndterer den situation de er i. De er, set fra et astrologisk perspektiv, guddommelige junior partnere i et meningsfyldt kosmos”.

Hvis man vender tilbage til konceptet omkring “gensindig påvirkning” som et opfattelse af virkeligheden, er det tydeligt, at Kirstine Munks PhD bekræfter astrologiens meningsfuldhed som et transformativt møde mellem astrologen og klienten. Jeg har også skrevet om dette emne i min seneste bog (Note 7), der pointerer, at jo mere afstand der skabes mellem astrolog og klient jo mindre forvandling vil der finde sted. Kun ved at skabe en helhed ud af dualitet kan essensen realiseres. På grund af sindets rationelle side, opfatter vi ting som dualiteter – materie/energi, subjekt/objekt, krop/sind – alt i mens den sande transformative erfaring finder sted, når disse polariteter mødes. Kirstine Munk kalder evnen til at skabe det forenede felt mellem astrologen og klienten ”intersubjektiv bevidsthed” og siger efter at have oplevet et antal konsultationer:
“Hvis intersubjektiv bevidsthed ikke blev etableret, så ville konsultationen ikke virke, fordi den ikke ville være i stand til at skabe forandring hos klienten”

Munk fortsætter og siger:
“Det intersubjektive tema er undersøgt at psykologen Daniel Stern. Hans intention er at finde ud af, hvad der skaber det transformative øjeblik i psykoterapeutiske processer, og han konkluderer at forandring kun opstår i øjeblikke beskrevet som intersubjektive møder mellem terapeuten og klienten”. Det er hvad gensidig påvirkning handler om.

Det, som Kirstine Munk ikke studerer i detaljer i sin PhD, er andre aspekter af astrologien såsom Mundan astrologi. Konkrete begivenheder opstår i verden, som ikke er transformative processer baseret på intersubjektive bevidsthed. De finder sted, mens historien udfolder sig. Tvillinge-tårnene falder i grus, når Saturn går i opposition til Pluto henover USAs Ascendant/Descendant akse. Berlin-muren rives ned efter en 29-årig Saturn cyklus og mens Saturn går i konjunktion med Neptun i Stenbukken. Vi lander på Månen med en Uranus/Jupiter konjunktion på det super-galaktiske center.

Selv i den personlige konsultation, er der meget mere end intersubjektiv bevidsthed. Præcis forudsigelse er en anden faktor, og en faktor som er målbar, hvis forskerne kan udvikle et redskab til at gøre dette. Jeg er sikker på at forskerne ikke vil stoppe med at forske, og at de anvendte metoder vil blive bedre, databaser vil vokse og en dag vil den hellige gral være hjemme, så selv skeptiske videnskabsfolk vil blive konfronteret med bevismateriale, som de ikke kan afvise. Og tag ikke fejl – når den dag kommer, vil verdens bevidsthed blive forvandlet.

Adrian Ross Duncan. 16th August 2007.

  1. Der var nogle mindre beviser i Michel Gauquelins forskning som syntes at indikere, at relevante planeter fandtes i bestemte områder for top sportsfolk og andre professionelle. En anden faktor – “the Tenacious Mars Effect” – viste også sammenhænge med sportsstjerner. Men disse resultater tilbagevises af skeptikere.
  2. ISAR – the International Society of Astrological Research – har astrolog Ray Merriman som præsident og har forgreninger over hele verden.
  3. Information om Einstein kommer fra biografiske notater i AstroDataBank.
  4. Astrology: Transformation and Empowerment. 2002 Red Wheel/Weiser

Cool Fremtid

Civilisation begyndte for ikke særlig længe siden. Ægyptiske hieroglyffer dukkede op for 6000 år siden og de første fonetiske skrifter kom lige efter. Teoretisk set er det kun 200 generationer siden. I denne tid har mennesker været afhængige af ilden for at holde sig varme eller lave mad. Flammer og glødende kul var, hvad de havde. Røgen formørkede deres bosteder og generede øjnene. De samlede sig om ilden og fortalte historier; de overvågede ilden og skyggerne nysgerrigt. Der var dag og nat, og der var lys og mørke. Filosofier skabtes i ly af dagen og natten, som var karakteriserede af polariteter, af god og ond, gud og djævelen. Realiteter blev defineret af modsætninger som lys/mørke, god/ond, sand/falsk, materie/energi, krop/sind, subjekt/objekt.

I vores 24 timers neonland eksisterer denne virkelighed heller ikke længere, de filosofier eller religioner fra en tidligere periode falder til jorden i dag. Der er så megen snak om den globale opvarmning, men fremtiden vil blive kølig. Rygerne i dag er nostalgiske, de har stadig lyst til at se den dansende flamme og den rituelle røg, som karakteriserede en anden epoke. Moderne lovgivning tvinger dem til at samles om deres små miniature bål udenfor bygninger fra L.A. til Stockholm. På et macro niveau afspejler døende industrier dette fænomen ved at afbrænde store mængder af olie og kul, der frigiver millioner af tons kuldioxid op i himlen.

Indtil nu har det historisk set været sådan, at materie måtte afbrændes for at skabe energi. Industrialiseringen har skabt ufattelige fordele, men har også skabt forstyrrelser i miljøet. Fabrikkerne og kraftstationerne fra de sidste to århundreder er i en overgangs fase – en døende race ligesom rygerne. Vores børnebørn vil læse med forundring om dem i deres historiebøger og deres tegneserier.

Astrologisk set gives det store historiske overblik i et Stort År, som varer 25.870 år. Hver 12. del af det Store År varer 2.155 år, hvoraf den sidste var Fiskenes tidsalder og blev i Vesten forbundet med den kristne æra. Kristus og Jomfru Maria repræsenterer Fiske/Jomfru polariteten. Overgangen fra Fiskene til Vandbærerens tidsalder er en langsom proces, men kunne for eksempel have taget sin begyndelse ved opdagelsen af elektriciteten i slutningen af det 19. århundrede. Elektricitet er energi, der ikke længere skaber røg og som erstatter den brændende flamme. Elpærer, elektriske husholdningsmaskiner, komfurer er redskaber, der indikerer overgangen til Vandbærerens tidsalder. Det er begyndt med elektricitet som er energi krævende proces og men ender med lav digital energi i fremtiden. Plastic er endnu en byggeblok i overgangsprocessen.

Denne proces har indtil nu produceret meget affald og forurening. Industrialiseringen har medført grådighed, og Jorden er blevet systematisk plyndret for dens naturlige ressourcer. Astrologisk set er den industrielle æra forbundet med en anden vigtig tidscyklus, som er konjunktionen mellem Jupiter og Saturn. Denne cyklus befinder sig i den samme position hvert 800 år og er delt op i 4 under-perioder, hvor konjunktionen falder i en af de fire elementer. Konjunktions cyklussen i jord startede i 1842 og ender i 2020, hvorefter konjunktionen falder i Vandbæreren (som starter en 200-årig cyklus i luft). Disse år indikerer udnyttelsen af ressourcerne på jorden.

Når luft cyklussen begynder igen vil man ikke længere udnytte jorden, og den nye udforsknings område vil være forbundet med luftelementet og elektromagnetisk udstråling. Det vil sætte en stopper for forureningskilder, ikke mindst fordi der vil være meget lidt kuld og olie tilbage at brænde af. Ny teknologi vil gøre det uinteressant at brænde kul; olie vil være for værdifuldt at afbrænde vil blive anvendt til plastic. I denne overgangsfase vil en dramatisk og radikal udvikling finde sted, som skaber den energi vi behøver på nye måder. De eksisterende teknologier, der skaber unødvendig varme, vil blive elimineret. Et tilfælde er elpæren. Dette primitive objekt bruger elektricitet til at opvarme en metaltråd i et vakuum, indtil den er hvidglødende. Pæren er skrøbelig og 80 % af energien mistes som varm. Ny diode teknologi skaber faktisk ingen varme, varer 20 gange længere og er mere robust. Mange af de produkter, som vi bruger i dag, er energi krævende og ikke særlig effektive; den digitale fremtid vil økonomisere med energien på den store skala på grund af udnyttelsen af lyset som informations- og energikilde.

Det er svært at begribe, hvor omfattende disse forandringer vil være. Ure, som tidligere var lavet af visere, hjul og penduler, er digitale i dag. Tiden opfattes nu i forhold til 24 timers skalaen, men vi har stadig brug for at se en urskive med kun 12 timer, idet vi deler dagen op i to – et levn fra fortiden. Digital tid og konstant globale kommunikation fjerner opdelingen af nat og dag, og fremtidige filosofier vil afspejle dette ved at droppe ideer om polariteter og ekstremer. Opførsel, som blev anset for at være enten god eller ond blot for nogle århundreder tilbage, er nu ikke længere sort eller hvid. Det, der tidligere blev anset som dæmonisk, er blevet et anliggende for psykologi i dag. Ingen er nu så sikker på, hvad der er godt eller ondt, måske bortset fra George W Bush.

Selv om ild og varme synes at være de essentielle elementer i vores liv, så vil de i fremtiden omfatte afgrænsede og specielle funktioner. På samme måde vil det være med hjulet; uanset om du ser det som viser på et ur eller på en bil, så vil det forsvinde i fremtiden. Hjulet er simpelthen en udvidelse af foden og som sådan en manifestation af Fiskenes tidsalder. Hvordan hjulets forsvinden i fremtiden vil påvirke transport er et emner for spekulation, men det vil resultere i, at vejene forsvinder, dog ikke stierne, jetmotorer men ikke elektromagnetisk svævemaskiner, harddiske men ikke flash memory. Hvor der engang var et hjul vil der være en proces.

Vandbærerens tidsalder er digital og kold, centreret omkring og styret af lys og det elektromagnetiske spektrum. Energi forbruget vil være minimalt. Solen og luften, eller de principper der er forbundet med Solen (fusion) og luft, vil skabe energi. Luften vil være fyldt med digitale signaler og jorden forbundet gennem optiske kabler. Sprog, tro og grænser vil ikke adskille mennesker. Hvor det bevægelige kors mellem Fiskene, Jomfruen, Tvillingerne og Skytten ofrer, servicerer, skaber polariteter og trossystemer, karakteriseret af Fiskenes tidsalder, vil det faste kors være fremhævet i Vandbærerens tidsalder. Vandbæreren – humanitet, Løven – masse underholdning, Tyren – nydelse, og Skorpionen – sex. Selvfølgelig er det der allerede. Vi kan se det i globalisering, i internationale spil og sport, i supermarkedet og i den åbenhed omkring seksualitet. For nogle få århundreder siden ville den kristne kirke have kaldt det for djævlens værk. Men i disse dage er djævlen simpelthen en interessant markedsføringsstrategi.

I Fiskenes tidsalder hed dyderne opofrelse og smerte, mens der i Vandbærerens tidsalder er tale om oplysning, individualisme, og nydelse. Udefra set er det en fornøjelig tid at leve i. Men vanskelighederne, som måske ikke er så tydelige i begyndelsen, vil være det totalitære i denne epokes natur. Med den totale forbindelse imellem os alle vil det blive muligt at have visuel og auditorisk kontakt med enhver hvor og hvornår som helst. Mens der er fordele i forbindelse med sikkerhed og samvær, så kunne den ubarmhjertige tilstedeværelse af kollektiv bevidsthed vise sig at være en belastning. Mens selvcentrerethed var en synd i den kristne æra, så vil det at være en outsider eller usocial være ilde set i Vandbærerens tid. Mens religiøs isolation blev anset som sublimt i Fiskenes tidsalder, så vil solidaritet og gruppeånd være en dyd i Vandbærerens tidsalder.

Der er flere gode astrologiske indikationer på begyndelsen af Vandbærerens tidsalder, og en af dem er konjunktionen af syv personlige planeter i Vandbæreren ved formørkelsen den 5. februar 1962.

Horoskop: 5.02.1962 0.10 GMT New York AS 8.47 JOMFRU

Mange vil huske den pludselig eufori fra 60erne og den revolutionære indflydelse, som gennemsyrede den musikalske og politiske scene på dette tidspunkt. Denne eufori var repræsenteret af konjunktionen mellem Solen, Merkur, Venus og Jupiter. Men det er værd at ligge mærke til, at der også er en Mars/Saturn konjunktion. 60erne var også en brutal tid med Kulturrevolutionen i Kina, Vietnam krigen og den generelle politiske stemning mellem den gamle og den nye generation. Denne blanding af autoritet og eufori vil sandsynligvis karakterisere Vandbærerens tidsalder. Hvis man opstiller horoskopet for New York giver – lidt foruroligende – Pluto på Ascendanten.

Et andet signifikant horoskop er den kommende storkonjunktion mellem Jupiter/Saturn i Vandbæreren.

Horoskop: 21.12.2020 18.18 GMT New York AS 7.01 TYR

Dette horoskop indikerer det sidste skub ind i Vandbærerens tidsalder. I de næste 200 år finder Saturn/Jupiter konjunktionen sted i Tvillingerne, Vægten og Vandbæreren, hvor den menneskelig genialitet og opfindsomhed vil komme til udtryk på en konkret måde. Det er den første konjunktion i Vandbæreren siden 1404. Horoskopet vil have sin indflydelse de næste 200 år, og de lande og mennesker, som vi have den største historiske effekt i denne periode, er dem som har horoskoper i samklang med dette.

Det, der giver anledning til bekymring i dette horoskop, er Pluto i Stenbukken på MC (i New York) i præcis kvadrat til Mars i Vædderen. Det antyder ligesom i det tidligere horoskop en autoritær magt, som er invaderende og diktatorisk. Hvis du har rejst i USA efter 2001, så er din tommelfinger og din iris signatur i den amerikanske database. I 2050 bliver folks genetiske profil lagret ved fødslen. Af alle de rigtige grunde naturligvis. I London i dag bliver dine bevægelser filmet at kameraer fra det øjeblik du forlader dit hus, og til du træder ud af den natklub du har besøgt. Hvis du ønsker at være en ærlig småkriminel, så bliver livet meget besværligt. Vores liv bliver digitalt kortlagt fra vugge til grav. Og vi opdrages til at tro at det er en gode ide.

Mens vi klistres til vores skærme i den fagre nye verden, vil der være dem, der læser med længsel om de tidligere tider, hvor vi samledes omkring lejerbålet og forsøgte at undgå røgen. Men der er ingen, der vil savne den religiøse forfølgelse, sygdomme, fattigdom og sult, som skabte så megen lidelse i Fiskenes tidsalder.

Saturn, Stenbukken og Vandbæreren

Der er ingen planet som Saturn, der tager sig god tid. Den skynder sig aldrig, den opnår aldrig noget hurtigt; det føles som om, den bevæger sig alt for langsomt. Den lærer os tålmodighed, udholdenhed og ophøjet ro. Tiden går lige akkurat langsomt nok til, at vi kan bygge noget vedvarende. Hvis den bevægede sig hurtigere, ville fundamentet ikke være solidt nok. Lidt langsommere og vi ville opgive kampen. Men når Saturn træder ind i Krebsen på dens 29½-årige rejse rundt om Solen, ser det en lille smule unfair ud for dem, som er ekstra sensitive til denne planets strabadser… specielt Stenbukke og Vandbærere eller dem med eftertryk på disse to tegn i deres horoskoper. Det tager 5 år for Saturn at gå igennem Krebsen og Løven – det modsatte tegn af Stenbukken og Vandbæreren – og i denne lange periode er Saturn i eksil og svækket.

Det er ikke særlig sjovt for nogen. Saturn i Krebsen har fremkaldt de værste aspekter af nationalisme eller ”patriotisme” – den var været helt opsat på at bygge en muren mod fremmede indtrængen. Israel holder palæstinenserne ude, Bush holder mexicanerne ude, og Europa holder de flygtninge ude, som desperat ønsker at flygte fra kaos i resten af verden. På den mere personlige plan så satte transit Saturn sin tunge finger på følelsesmæssige svagheder, hvad angår familie forpligtelser, eller bragte en kamp med sig for dem, som ikke havde deres boligsituation i orden. For Stenbukke satte det fokus på svagheder i parforhold, og krævede et personligt offer i nære relationer. For Vandbærere satte det fokus på arbejde, helbred og ansættelse, hvilket tvang dem til at forbedre sig selv på dette område.

Saturn i Løven har været særlig vanskelig for politiske ledere i perioden 2005-2007. Bush har mistet al sin troværdighed i USA – selv blandt republikanere. Denne mands optræden ser altid ud som om, at han ikke helt er i stand til at udfylde sin habit, lidt ligesom en lille dreng, og det er meget karakteristisk for Saturn i Løven. (Selvom han har Ascendanten i Løven og Saturn i Krebsen). Tony Blair har mistet massiv popularitet på at lyve for sig selv og sit folk. Jacques Chirac i Frankrig har fumlet sig igennem de sidste år af hans præsidentembede.

Da det nye millennium begyndte, var Saturn i konjunktion med Jupiter i Tyren i sin 20-årige cyklus med denne planet. Med et stellium på syv planeter i Tyren i maj 2000, startede en helt ny økonomisk cyklus med dotcom-crashet. Det varslede en ny periode af investeringer i solide værdier ligesom ejendomme, og bragte med tiden store økonomiske fordele for fornuftige sjæle som ejede deres egne hus.

Men det afgørende øjeblik for årtusindet var, da Saturn i Tvillingerne kom i opposition til Pluto i Skytten og den efterfølgende ødelæggelse af Tvillingetårnene i New York, symbolet på vestens økonomiske imperialisme. Verden blev delt i to og polariseret. Religiøs fundamentalisme kom på dagsordenen, både den Islamiske og den amerikanske neokonservatisme. En mærkelig krig imod en udefinerbar fjende begyndte… ”krigen mod terror”. På det personlige plan bragte oppositionen individuelle tvillinge-tårne kriser, eftersom livsstrukturer og svage fundamenter også faldt sammen. For Stenbukke påvirkede dette specielt deres arbejdsstrukturer (6./12. hus), for Vandbærere børn og sociale strukturer (5./11. hus).

Saturn i Tvillingerne fortsatte med en trigon til Uranus i Vandbæreren; det var hvedebrødsdagene for den amerikanske udenrigspolitik og skabte bred opbakning til den amerikanske indgriben i kølvandet på 9/11. Det førte til, at Taliban-styret blev væltet i Afghanistan og medførte en halvhjertet support fra FN af invasionen i Irak. Det var det perfekte tidspunkt for eksport at vestlig demokrati. Men så gik Saturn ind i Krebsen og situationen blev besværlig. Demokratiet har ikke vist sig at fungere særlig godt blandt de opdelte stammer i Irak, hvor klanen er langt vigtigere en luftige principper om ligeværd.

Det næste store aspekt til Saturn har været den tredobbelte opposition til Neptun fra Løve til Vandbærer. Dybest set er Saturn meget træt på dette tidspunkt. Efter at have vadet gennem mudderet i Krebsen blev den totalt overmandet af Neptuns tåge og kviksand. Der var kun en ting Saturn kunne gøre… og det var at overgive sig totalt. (Men ikke hvis du er præsident Bush; så kan situationen i Irak reddes ved at sende flere tropper af sted.)

På det personlige plan påvirker Saturn/Neptun oppositionen den enkelte ved at underminere vedkommendes situation med en lang og trættende proces af opløsning. Som Saturn-styrede tegn bliver Stenbukke og Vandbærere mest påvirkede. For Stenbukke er det forbundet med økonomiske og psykologiske emner samt forhold forbundet med følelsesmæssig sikkerhed. For Vandbærere har det været en lang kamp omkring livets mening, børn, og parforhold. Det er ikke det værste at skulle overgive sig, eller at skulle acceptere en højere mening i livet (karma måske), som ikke kan undgås. Saturn/Neptuns belæring er, at alt befinder sig i en evig forandring og kan opløses med tiden. Den form for accept, der opstår som konsekvens, er ekstremt berigende spirituelt set. Hvad angår forfinelse af sjælen, så vinder taberen og vinderen taber.

I skrivende stund (maj 2007) har Saturn bevæget sig direkte i Løven i trigon til Jupiter, og situationen ser lysere ud. Pludselig fornemmer de Saturn-styrede Vandbærere og Stenbukke, at en 5-årig kamp er ved at lette. Den kommende trigon til Pluto i august 2007 på 26 grader Løven/Skytte gør Saturn parat til at spille med musklerne, genfødt og klar til en smule magtkamp. Vandbærere – med Saturn i det solare 7. hus – har været nødt til fortsat at gå på kompromis i parforhold og træde meget forsigtigt i 2 år. Nu vil de være i stand til at give en form for ultimatum om nødvendigt. De finder sig ikke i at blive trådt på denne gang. Politisk set er der måske en resolution og begrænsning forbundet med iranske atomare ambitioner på dette tidspunkt. Stenbukke, som er gået igennem en periode med betydeligt angst med Saturn i det solare 8. hus, kan forvente en stærk følelsesmæssig katarsis periode.

Når Saturn endelig kommer ind i Jomfruen den 2. september 2007 vil der måske komme et suk af lettelse i den kollektive sfære, eftersom inkompetente og opblæste ledere forsvinder fra scenen og en ny ånd af praktisk ydmyghed indfinder sig. Overgangen til Jomfruen lettes af Jupiters indtræden i Stenbukken den 18. december, hvorefter den danner en trigon til Saturn på 7 grader i januar 2008. Der er lagt op til en meget konstruktiv periode og tid til at reparere og hele. (Selvom den gentagne opposition fra Mars til Pluto fra januar til marts 2008 bringer kriser på andre områder.)

Hvilken kæmpe transformation det er for Stenbukke, som ikke blot får Jupiter og Pluto i deres tegn, men også kan nyde det, at Saturn bevæger sig ud af sin ukomfortable placering i det solare 8. hus og ind i det optimistiske 9. hus. Det vil resultere i en radikalt anderledes livsstil, som sætter stor fokus på fremmede lande, internationale rejser, intellektuel træning og filosofisk vækst. For Vandbærere bevæger Saturn sig ind i deres solare 8. hus og vil sætte fokus på arbejdsforhold, psykologiske faktorer og forhold, der handler om følelsesmæssig tryghed. Trigonen til Jupiter giver en forholdsmæssig smertefri overgang, og vigtigst af alt så har Saturn bevæget sig ud af sin opposition til Neptun.

De vigtigste begivenhed for Saturn i 2008 er oppositionen til Uranus – noget som kun finder sted hvert 46. år. Den første opposition finder sted på 18 grader Jomfru/Fiskene, lige ved det amerikanske valg i 2008. Dette aspekt gentager sig i februar 2009 på 20 grader og igen i september på 24 grader. Denne planet cyklus vil vække forandringer af samme slags som dem, der fandt sted i midten af 60erne, med fokus på et enormt generationsskel. Det bliver spændende at se, hvordan Uranus i Fiskenes virtuelle side vil kollidere med den praktiske side at Saturn i Jomfruen. Web kommunikationssteder som video-sitet YouTube.com vil have en kæmpe effekt på holdningerne. Det kunne f.eks. være ved at vise anarkistisk materiale, som medierne foretrækker at holde skjult, eller ikke har ressourcerne til at vise, hvilket kan vise sig at ændre fuldstændigt på magtbalancen og få indflydelse på valgene.

For Stenbukke vil oppositionen mellem Saturn og Uranus fra November 2008 til September 2009 sætte fokus på at bygge broer på et intellektuelt niveau. Radikale nye former for uddannelse og nye kommunikations metoder vil udfordre Stenbukkens egen forståelse af sin position i en ny verden. Nye sprog, nye studier, nye lande og international pendling er nogen af de mange muligheder. For Vandbærere er der fokus på nye ressourcer og en kamp i forhold til at skabe økonomisk tryghed med nye metoder. Det er en tid med psykologiske udfordringer og vækst, men der må findes en balance mellem spøgelser fra fortiden og de drømme, der vedrører fremtiden.

I oktober 2009 bevæger Saturn sig ind i Vægten, hvor den er forhøjet. Uanset hvilke udfordringer der opstår på dette tidspunkt – og der vil være mange med det tiltagende T-kvadrat der involverer Uranus, Saturn og Pluto – så vil det være en tid hvor Stenbukke og Vandbærere har værdighed og styrke. Mens Saturn var i Løven betød dens svækkede position, at selv om den mødte gode aspekter, så blev resultatet undermineret. Men når Saturn er forhøjet, så vil selv de vanskelige aspekter ikke være nok til at bringe den ud af balance. For Stenbukke, vil Saturn være i det solare 10. hus og Pluto i det solare 1. hus, og der vil være en enorm styrke og magt til at omforme ambitioner og transformere den karriere, de ønsker at skabe for fremtiden. For Vandbærere med Saturn nu i det 9. hus vil en ny verden af muligheder åbne sig, hvor mange drømme kan virkeliggøres, ikke mindst på grund af en længerevarende Jupiter/Neptun konjunktion i Vandbæreren i løbet 2009.

Den første kvadrat mellem Saturn og Pluto finder sted i januar 2010 og vi kan forvente signifikante politiske forandringer på dette tidspunkt. Hvad der gør den mere udfordrende er, at Uranus træder ind Vædderens oprørske domæne på dette tidspunkt og danner nogle af de samme aspekter, som var aktuelle i 30erne. I juli 2010 danner Pluto en kvadrat fra 3 grader Stenbukken til Uranus/Saturn oppositionen på 0 grader Vædder/Vægt. Politisk uro vil feje hen over verden på dette tidspunkt, mens Saturn i Vægten vil stræbe efter at opretholde balancen. Kongressen i USA vil prøve at mægle mellem individuel ekstremisme og statslig autoritet, og de længerevarende politiske konsekvenser ser rodede ud. Faktisk vil Uranus danne kvadraten til Pluto ikke blot tre gange eller 5 gange, men hele 7 gange mellem 2012 og 2015, og da Saturn bevæger sig ind i magtfulde Skorpionen på samme tidspunkt vil verden virkelig have brug for nogle superhelte for at håndtere konsekvenserne.

Brown og Blair

Det er ikke så tit, at en politiker vælger frivilligt at gå af midt i embedsperioden – specielt ikke når han er den statsminister, som har ført partiet til magten og har vundet tre valg i træk. Ikke desto mindre har Englands statsminister indvilliget i at gøre det i løbet at 2007. Fra at være en af landets mest populære statsministre, er Tony Blair sunket i meningsmålingerne til at være den laveste agtede statsminister i historien. Det skyldes næsten udelukkende hans slaviske og ufortrødne støtte til George W Bush i Irak krigen.

Tony Blair er en stædig mand, hvilket kan ses på hans Sol i Tyr, som er i kvadrat til Månen og Pluto. Siden Irak krigen har transit Neptun været i konjunktion med Månen i Vandbæreren og kvadrat Solen og den engelske befolkning har simpelthen følt sig snydt, bedraget og ført bag lyset. Fra at være en troværdig mand, der havde vundet befolkningens hjerte, tabte Blair sin maske og blottede en fanatisk og beregnende korsfarer, som udviklede sine strategier i morgenbønnen sammen med Bush. Da Blair lavede sine fejltrin i Irak, kom hans progressive Ascendant i kvadrat til Neptun og bagefter til Saturn, et tydeligt tegn på opløsning af hans magt og voksende upopularitet.

Horoskop: Tony Blair – 6.05.1953 kl. 6.10 Edinburgh AS 4.50 GE

Blairs regeringsperiode har faktisk været et parløb sammen med finansministeren Gordon Brown. De har boet ved siden af hinanden, Blair på 10, Downing Street, Brown på nr. 9. De har været stærke venner og ideologiske sammensvorne, langt inden Labourpartiet kom til magten ved jordskredsvalget den 1. maj 1997. Det var den 31. maj 1994, at Blair og Brown aftalt at dele magten i tilfælde af en Labour sejr; ideen var, at Tony Blair kunne være statsminister, mens Brown fik en udvidet og mere magtfuld finansministerium. I anden valgperioden skulle Blair så have trukket sig tilbage til fordel for Brown, men ak… Blair er nu midt i tredjeperioden, og partimedlemmerne er trætte af ham.

Det er fascinerende at se, at både Brown og Blair har markante 12. huse. De har begge Solen og Jupiter indlukkede i 12. hus, og Merkur og Venus i 12 hus – et helt utroligt sammentræf. Det 12. hus er åbenbart meget betegnende for socialistiske værdier, som trods alt er de motiverende faktorer for dem begge. De er sikkert begge to villige til at ofre sig for partiet, og tror på et liv dedikeret til en højere sag. Men Blair har magtsignaturen Pluto til Sol og Måne, så det er intet under, at han kunne overbevise Brown om, at det skulle være ham, som fik statsminister posten.

Horoskop: Gordon Brown – 20.02.1951 kl. 8.35 Edinburgh AS 15.38 AR

At de har været så gode venner kan blandt andet ses på de tætte sekstil aspekter fra Blairs stellium i Vædder/Tyr til Browns stellium i Vandbærer/Fisk, hvilket viser en helt enestående harmoni mellem de to. Indtil den 3. valgperiode i hvert fald.

Men hvis man ser objektivt på de to horoskoper, er Blair statsminister materiale, og Brown langt mere egnet til at være i en tilbagetrukken position. Selvom begge mænd har Ascendant herskere indelukket i 12. hus, er Blairs Merkur i Vædder, og i reception til Mars som er i Tvillingerne og i konjunktion med Ascendanten. Blair er simpelthen skabt til Parlamentets ordkrige, hvor han klarer sig fabelagtig godt. Brown er kendt for at være mere tavs og tilbagetrukket. Hans far var faktisk en præst, som var meget engageret i sin menighed, og det gjorde et stort indtryk på Brown, som respekterede sin far dybt. Med Jupiter i værdighed, Venus forhøjet, og både Ascendant herskeren og Solen i Fiskene og i 12 hus, kan der ikke være tvivl om, hvor dybe de åndelig rødder er. Brown er en mand, som tror på sin sag; han er en sød mand, men han er ikke et magtmenneske. Dette horoskop er snarere et horoskop, hvor manden selv er med til at underminere sin egen position. (Note 1) Men man kan måske sige det samme om Blair, og for den sags skyld Bush – de har alle solen i 12. hus. Men Brown har haft mange chancer for at tage magt, men har aldrig gået målrettet efter dem.

Hvorom alt er, trækker Blair sig (modvilligt) til fordel for Brown i 2007. Der er stemmer, der kræver et valg indenfor partiet, så andre Labour politikere også kan gå efter posten, men Brown vil sandsynligvis få posten. At han allerede har opnået en stor position inden for partiet kan tydelig ses fra hans synastri med både Labour partiet og Englands horoskop (Note 2).

Horoskop: Labour partiet – 12.02.1906 kl. 12.00 London AS 24.49 GE

Labour partiet blev skabt i 1906 med Solen og Venus på 22 Vandbærer og i trigon til Pluto på Ascendanten, hvilket vidner om dets folkelige rødder og store indflydelse. Saturn/Neptun trigonen er den klassiske signatur for socialisme – at lindre lidelse i den materiale verden, og Mars i Vædderen opposition til Månen viser, at man var parat til at kæmpe for sin sag. Men det interessante med det horoskop er Merkurs position på 16 Vandbærer, som faktisk er lige på Venus i Englands horoskop. Bemærk at Gordon Brown også har Merkur 16 Vandbærer – han udtrykker Labours ånd og ideer, og de falder i god tråd med Englands værdier.

Da Saturn/Neptun oppositionen i 2006 har været præcis på 16 grader, har der været kaos i partiet i denne periode, fordi man ikke vidst hvornår Blair ville gå af. Aviserne har gransket enhver udtalelse fra Brown og Blair, men der er simpelthen lagt et røgslør over processen med efterfølgende lammelse af partiet. For Labour partiet fortsætter dette kaos – Neptun kommer i konjunktion med Sol/Venus på 22 grader i marts og oktober 2008, og det er først i januar 2009, at processen er færdig… og så er vi tæt på det næste nationale valg, som seneste skal afholdes den 5. maj 2010. Og hvis Labour er strategisk, vil det trække deres valgperiode så længe ud som muligt.

Neptun transitterne varsler dårligt for både Labour og Brown. De viser nok at Fisken Brown får lederposten, men sandsynligheden for, at hans autoritet går i total opløsning er meget stor. Når valget kommer, vil der være stor tvivl om Browns lederevner og en kaotisk magtkamp for lederposten, som sagtens kan bane vejen for en Konservativ regering. Hvis Browns fødselstidspunkt er præcist, kommer hans progressive Ascendant på Solen i 2009, hvilket tyder på, at han har fået landets højeste position. Men i 2010 kommer transit Pluto præcis på hans MC, hvilket kunne indikere, at han fældes enten ved valget  eller i en magtkamp inden. Man skal dog huske, at Blair blev statsminister, da transit Pluto kom på hans Descendant, så det er ikke altid, at Pluto bringer ulykke.

Det er fascinerende at se, at Browns progressive Merkur gik retrograd på 8 grader Tyr i 2004, og den er i skrivende stund stadigvæk på 8 Tyr. Mens den dvæler der, kommer Mars op i konjunktion med Merkur sent i 2009, et tydelig tegn på ballade og eventuelt også økonomisk skandale. Det er ikke første gang progressive Merkur har været i konjunktion med progressive Mars; det skete også i 1984 på 18 Vædder (trigon hans Pluto) lige da han blev parlamentsmedlem og oppositionstalsmand.

Mens Blairs sidste periode lider af metaltræthed, vejrer de Konservative med deres nye leder David Cameron morgenluft. De Konservative blev nærmest udslettet af Blair i 1997, men er kommet godt igen i meningsmålingerne efter Blairs irakiske korstog.

Horoskop: Conservative Party – 12.11.1867 12.00 London AS 18.50 CP

Partiets økonomiske magt ses tydeligt af fuldmånen i Tyr opposition Sol/Saturn konjunktionen i Skorpion. Konservative regereringer plejer at være sammensat af en masse mænd, som er beslægtet med de adelige på den ene eller anden måde, og deres nye mand David Cameron er ingen undtagelse. Han var – naturligvis – uddannet på Eton og Oxford, og han har sine forbindelser i orden. 18 medlemmer af hans ledergruppe har været på Eton – godt nok et ganske snævert socialt grundlag for en mand, som ønsker at lede landet.

Cameron er dog for nyligt involveret i en skandale, fordi han har indrømmet, at han røg hash (og tog muligvis kokain) da han var yngre – fred være med ham. Han har klaret sig rimelig godt i efterdønningerne, men spørgsmålet er, om han ikke bliver kasseret inden valget også. Det Konservative Parti har en præcis Neptun/Uranus kvadrat på 12 grader Vædder/Krebs og i 2009 kommer progressive Sol på 12 Vædder – det kunne give mange problemer for den konservative leder op til det tidspunkt.

Der er ingen tvivl om, af England går spændende tider i møde ved Tony Blairs afgang, som sagtens kan være lige inden nytår (selvom han har lovet at gå af før). På det tidspunkt kommer Jupiter i Stenbukken og i konjunktion med Gordon Browns MC, og i det hele tage vil Plutos tegnskift i begyndelsen af 2008 bringe stor magtforskydninger i det politiske liv. Mit gæt er dog, at så snart Brown er leder, går hans parti i en langsom opløsningsproces.

1. På engelsk er 12 hus ”the house of self-undoing”.

2. Horokopet ofr Storbritannien er 01.01.1801 kl. 0.00 London.

Vandbærere i magtpositioner

Der er ganske vist, at journalister verden over er taknemmelige over at Dick Cheney, leverede årets første gode underholdning da han den 11. februar 2006, skød sin jagtkammerat Harry Whittington i stedet for de vagtler, han sigtede på. (Notat 1.) Den 78-årige Whittington måtte på hospital med hagl tæt på sit hjerte, men han kom sig. Som en eksemplarisk Republikaner tog han fuldt ansvar for uheldet, og han følte sig tilskyndet til at sige fra hospitals sengen: “Min familie og jeg er meget ked af, alt vicepræsident Cheney og hans familie måtte gennemgå i denne uge”. Dick Cheney er Vandbærer, og jo, de ved, hvordan de skal vælge deres venner.

Men der er trods alt nogen, som kunne tro, at der er en vis symbolik i begivenheden. Cheney er manden, som i dagene efter den 11. september 2001 forlangte af sin stab, at den skulle finde information, som forbandt terrorangrebet med Irak, og derefter planlagde invasionen af et land, som indtil da var bemærkelsesværdigt frit for internationale terrorister. Som vicepræsident er Cheney et hjerteslag fra verdens mægtigste post, og han skød en advokat… en person hvis job, det er at opretholde loven. Metaforen er klokkeklar – Cheney er en trussel imod retfærdigheden.

Med en Jomfru Ascendant og Solen i Vandbæreren i 6. hus er der ikke nogen tvivl om, at Cheney er et engageret teamspiller og en samvittighedsfuld tjener.

Se horoskopet: Dick Cheney 30 Jan 1941 19.30 Lincoln, NE. AS 2.55 Jomfru

Det er klart, at Sol/Pluto oppositionen viser en person der godt ved, hvordan man håndterer magt, og den meget præcise seskvikvadrat fra Pluto til Mars viser ekstreme og livstruende situationer, som kan opstå fra tid til anden. Det er faktisk i år, at progressive Mars, som i øjeblikket befinder sig 2.30 Vandbærer, går i opposition til Pluto. Og når progressive Måne snart kommer på Pluto/Mars i maj og juni i år, vil det være en udmattende og endda traumatisk tid for Cheney… og en farlig periode for dem, han kommer i kontakt med.

Kvadraten fra Solen til Saturn og Jupiter i hans horoskop viser store ambitioner og udholdenhed. Den viser også en mand, der er meget stædig, specielt med hensyn til overbevisninger og principper –han skifter aldrig mening, men han er loyal. Hvad angår Irak-krigen siger Cheney, at han er: ”helt overbevist om, at vi gjorde det rigtige i Irak”, selvom en regulær borgerkrig er truende. Når Cheney siger, at han er overbevist, betyder det kun, at han simpelthen ikke er i stand til at lave om på sine rigide tænkning.

Da han skød sin kammerat, kom Månen sammen med transit Saturn 7 Løve, og aktiverede derved hans Sol/Saturn/Jupiter. Den langvarige Saturn opposition til hans Sol i 2006 begunstiger ikke ligefrem hans popularitet i øjeblikket, selvom der er amerikanere, der mener, at han bliver mere populær, netop fordi det var en advokat, han skød. Pudsig nok var Mars på 27 Tyr i præcis konjunktion med hans MC på selve dagen. Dette aspekt gentager sig ca. hver 2. år, hvorfor den kloge jæger burde afslå invitationer fra vicepræsidenten på disse tidspunkter. Transit Neptun var sekstil hans Mars ved uheldet, som muligvis er årsagen til den manglende præcision. Måske er der noget sandhed i, at han havde drukket lige forinden.

Transit Neptun kom i konjunktion med Cheneys Vandbærer Sol tidligt i 2003, da Irak blev invaderet, lige da Uranus kom på hans Descendant – hans udenlandske eventyr. Endvidere kom Pluto i konjunktion med hans Mars i Skytten tre gange ved invasionen. Alle de astrologiske indikatorer viser, at det var Cheney, som var hovedaktøren i denne krig. Hans haglbøsse var ladt. Watergate journalisten Bob Woodward skrev: ”Udenrigsministeren Colin Powell så den besættelse i Cheney i så høj grad, at ham bemærkede over for sine kollegaer at ’Cheney har en feber. Det er en absolut feber. Det er som om der ikke er andet, der eksisterer’.” Transit Pluto på Mars – OK?

Der er et andet mere bekymrende faktor i Cheneys horoskop, der kan undersøges i lyset af den store kontrovers forårsaget af Jyllandspostens tegninger af profeten Muhammed, som førte til optøjer verden over. Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen er også Vandbærer med Sol kvadrat Jupiter. Han nægtede at møde 11 ambassadører fra muslimske lande, fordi han mente at der ikke var noget at diskutere – han vil ikke skifte holdning så hvorfor holde mødet?

Det er delvis lykkes venstreregeringen at præsentere Muhammed-sagen som noget, der handler om ytringsfrihed, men i virkeligheden var der mange ting, ambassadører ønskede at diskutere udover tegningerne – blandt andet helt stemningen over for muslimer i Danmark. Men Danmarks Venstre regering har en magtbase, der hviler på Danske Folkeparti, der har medlemmer som Mogens Camre med klare racistiske holdninger. (Eksempelvis ” Alle vestlige lande er infiltreret af muslimer. Nogle taler pænt om os. Men de venter kun på at blive nok til at få os fjernet…”) Når Anders Fogh Rasmussen tager sit standpunkt i forhold til invandrere, ved han, at det giver ham stemmer. I internationale øjne er den en gang så oplyste Danmark en skygge af, hvad det har været, og det opfattes i omverden nu som et reaktionært og intolerant land.

Det var i marts 2006, at lederen af de Radikale, Marianne Jelved, i en hidtil uset personligt angreb sagde ” Fogh er en farlig mand, når han bruger sine evner til at splitte Danmark”. Hun mener, at Fogh har skabt en polarisering, som kan få alvorlige langtidsperspektiver. Det var selvfølgelig Fogh Rasmussens ”får og bukke” bemærkninger, der provokerede Jelved, idet han inddelte danskerne i dem, der gik ind på ”ytringsfrihed”, og dem der ikke gjorde.

Det er her, at Anders Fogh Rasmussens horoskop bliver rigtig interessant:

Se horoskopet: Anders Fogh Rasmussen 16 Jan 1953 2.02 Ginnerup, DK. AS 10.02 SC

Han har en Sol/Merkur konjunktion den sydlige Måneknude i 3. hus, så der er klart, at ytringsfrihed betyder utrolig meget for ham. Han er født kort efter en formørkelse med Solen i kvadrat til Jupiter, som befinder sig på Descendanten. Frihed er en ideologisk sag for ham, og der er nok derfor, han skrev bogen “Minimalstaten”. Problemet med Vandbærer/Tyr kvadraten (som Tony Blair også har) er, at den er stædig og selvretfærdig, og der er tydeligt, at det er noget Fogh Rasmussen har tilfælles med Dick Cheney, som har den samme Sol/Jupiter kvadrat mellem de samme to tegn.

Men der er en anden ting, at disse mænd – som har domineret de internationale nyheder i 2006 – har tilfælles. Den danske statsminister har Mars i 4. hus i kvadrat til Månen. Det er netop dette aspekt, der blotlægger hans farlighed med hensyn til at skabe splittelse blandt befolkningen. For det gør han. Marianne Jelved siger det således: ”Han stiller sig op som Vorherre, der kommer med bombastiske og kryptiske beskeder til befolkningen, som skaber stor splittelse.”

Det er fascinerende at se, hvordan transit Pluto har været i opposition til Fogh Rasmussens Måne og i kvadrat til hans Mars/Venus konjunktion på et tidspunkt, hvor Danmark har været i centrum af en enorme krise, som handler om religiøse karikaturer (Fiskene) i en stor avis (Tvillingerne). Hans horoskop udspilles på verdensscenen til stor skade for Danmark som helhed. Den etniske minoritet er faktisk Mars/Venus konjunktionen, som er indelukket i 4. hus, og peger som guds finger på Neptun på den ene side og Pluto på den anden. Det er sandelig større end, hvad han selv kan håndtere. Måske repræsenterer de indelukkede planeter en form for lidelse i hans personlige familieliv eller slægten; hans far var i hvert fald meget fattig, og måtte arbejde under slave-lignende forhold på den lokale storgård. Uanset den psykologiske eller slægtsmæssige baggrund har Fogh Rasmussen til stadighed haft en negativ fokus på indvandrere, og Pluto transitten har forløst det begravede psykiske materiale.

For dem, der interesserer sig for progressioner, er Anders Fogh Rasmussens horoskop en lækkerbisken. I løber af 2006 vil progressive Sol gå fra Fiskene til Vædderen, og progressiv Mars vil komme ind i Tyren. Venus på 1 Tyr er lige ved at gå stationær retrograd, hvilket betyder, at Mars faktisk vil komme i konjunktion med Venus om kun to år. Han er født med Mars kun to grader fra Descendant herskeren Venus, men den langsomt bevægende Mars indhenter den normalt hurtigere Venus, når han er 55 år gammel. Det kan have en stor effekt på hans forhold, men det tyder også på, at de kommende år vil være præget af uro og ufred. Det er også interessant, at progressiv Merkur er retrograd i Fiskene i disse år, og snart vil aktivere Venus/Mars kvadrat Månen. Dette tema vil forfølge ham resten af hans liv, og selvom han dumper nu, har han et par muligheder for at gøre det rigtigt senere. Men lige nu er den progressive MC åbenbart ved at forløse hans Neptun/Saturn konjunktion, ser situationen ikke så god ud, hverken for ham eller for Danmark.

For at komme tilbage til Dick Cheney, er der mange paralleller med den danske statsminister fordi – med Mars i 4. hus kvadrat Månen på nogenlunde samme grader i bevægelige tegn – han har den samme effekt på den amerikanske befolkning… han skaber splittelse og uro. I hans tilfælde danner Månen harmoniske sekstiler til Venus i Stenbukken og Uranus i 9. hus, og det har sikkert fremmet hans succes i olieindustrien. Siden invasionen af Irak har Pluto aktiveret Måne/Mars kvadraten, og det har spejlet sig i hjemlig uro og internationale kamp.

Disse to eksempler fra det politiske liv illustrerer hvor stærke de individuelle aspektmønstre udspiller sig på den nationale og internationale arena, så snart individet får en stor offentlig rolle. Medmindre vedkommende er meget bevidst om sin interne sammensætning, vil det psykologiske drama have en dyb effekt på de lande, hvor han eller hun hersker. At være Vandbærer betyder selvfølgelig ikke, at man vil ende som Cheney; en af USA’s mest respekterede præsidenter – Abraham Lincoln – var Vandbærer, og han var kendt for hans principfaste kamp for at afvikle slaveriet. Han havde også en Mars/Måne kvadrat.

Astrologi – filosofiske principper

Da Jupiter trådte ind i Skytten den 24 november 2006, tænkte jeg at det ville være en god ide at holde øjne og ører åbne. Måske ville der være et tegn fra himlen. Da jeg mødte på togstationen på en rejse til København, kæmpede jeg med at få klippekort-maskinen til at fungere, og en anden mand stod ved siden af mig og vi endte med at kæmpe med maskinen samtidig. Denne person var Kim Larsen! Så der var det; jeg mødte en stor kulturpersonlighed, som passede godt til den astrologiske situation. Der er en ung amerikaner, som jeg underviser i astrologi (Note 1), der var nødt til at aflyse denne selvsamme dag, fordi han skulle tage tilbage til USA for at overraske sin mor på hendes fødselsdag. Her var et eksempel af en person, der tog den lange rejse til hjemlandet, lige da Jupiter vender tilbage til sit eget tegn Skytten. Så i begge tilfælde var det bevis på at astrologien er i live og har det godt.

For mig i hvert fald. Fordi disse ting sker ikke for hvem som helst, men på den anden side så er det ikke alle, der er interesserede i astrologi. Hvad ville være pointen i, at sådanne begivenheder fandt sted for en person, for hvem det var uden betydning? For en astrolog sker disse ting hele tiden og de er personlige. For den praktiserende astrolog er hvert eneste øjeblik fyldt med mening og afspejles ganske stærkt i fx. konsultations horoskopet… øjeblikket hvor klienten dukker op. En klient med Månen i Skorpionen i tredje hus (hullet) kom for sent, fordi hun havde kørt sin bil i en grøft lidt længere nede af vejen. En anden ankom på samme tid som postmanden med en smuk kage – det var et dejligt varsel – som kun var fair, fordi netop denne dag var Venus i Tyren sekstil Månen i Krebs.

Jeg har ofte tænkt, at atomer blot var opfundet af videnskabsmænd. Der er ingen måde de kan bevise eksistensen af atomer for mig. De kunne måske sende mig en atombombe. Jeg ville være nødt til at studere matematik og fysik i årevis, før jeg kunne få mig selv til at blive enige med dem. På samme måde kan jeg ikke bevise, at astrologi virker for videnskabsfolk, medmindre at de fandt sig i at dykke ned i en verden af symboler og aspekter for et års tid eller fire. Pointen er, at tro kommer enten fra meget magtfulde oplevelser, eller lange studier der foregår ofte i forbindelse med en mentor. I første omgang – medmindre der har været en åbenbaring – så ved vi ikke hvad er sandt eller ej. Som tiden skrider frem, så bygger vi på et sæt af principper og lærer, hvordan vi anvender dem. Vi kan kun se efterhånden, at vore sæt af erfaringer er effektive indenfor deres specielle felt.

Problemet er, at vi anser det for at være sandheden. Det, der sker, er at vi har identificeret os med et system og er blevet en del af en gruppe, som har fælles overbevisninger og et system til at bevise dem. Hvis der kun er ét medlem af denne gruppe, så er han eller hun forstyrret eller småskør. Hvis der er 100 millioner i den gruppe, ligesom kristne, så repræsenterer de et magtsystem. Der er også mellemstore grupper, ligesom dem der følger David Icke, som tror på, at det er krybdyrene, der styrer jorden… firben som har taget kontrollen over mennesket. Faktisk skulle prins Phillip og George Bush være sådanne væsener. Der er 1,300,000 søgninger for George Icke i Google så det er en ganske stor gruppe, der er forenet i deres tro på Icke.

Hvad vi tror på siger en masse om hvem vi er, men kun ganske lidt om hvad sandheden er. Inden for psykologien er der mange forskellige retninger og metoder, som stammer fra forskellige personer, der grundlagde dem. Freud, der havde Månen i Tvillingerne i 8. hus, troede på drømmenes betydning, og han første resultater var med hysteriske kvinder. Jung med Måne/Neptun/Pluto konjunktionen i 3. hus skrev om det kollektive ubevidste. R. Laing med Uranus på Fiske-ascendanten troede på, at psykoser kunne være en befriende oplevelse og skabte institutioner, hvor psykologer og patienter levede sammen på lige vilkår.

Det er elefanten i mørket. Vi støder alle ind i den og siger, hvad vi tænker, når vi udforsker den med vores hænder, men det vi beskriver er kun en lille del af det hele billede. Og det er vores horoskop der dikterer, hvilken del af billedet vi ser. Det ville være optimalt, hvis vi kunne komme ud over horoskopet og opleve tingene uden for de indbyggede filtre i vores bevidsthed. Meditations praksis prøver at gøre dette ved at stilne sindet og tillade sanserne at hvile på bevidsthedens fokus, og hvis dette kan lade sig gøre, kan en rigtig oplevelse af den ydre verden finde sted, hvis der altså eksisterer sådan et begreb som indre og ydre på det tidspunkt.

Men når bevidstheden forener sig med det objekt, som den iagttager, ophører dualitet med at eksistere. Paradokset er, at jo tættere individet kommer til realitetens natur, jo længere væk kommer han eller hun fra at forklare det rationelt. Det rationelle sind skaber objektiv adskillelse; det er kun den subjektive sammensmeltning af subjekt og objekt, materie og energi, sind og krop, som giver den oplyste forståelse.

Denne proces kan anvendes med succes i arbejdet med klienter. Jo mere astrologen rationelt forklarer tingene, og engagerer klienten i et lærer/klient forhold, jo mindre vil der ske. Klienten vil lære en masse, men ingen vigtig katarsis vil finde sted. Men jo mere astrologen er i stand til at sætte betoningen fra hans egen psyke til side og indstille sig på, hvordan klienten oplever verden, jo mindre modstand vil astrologen støde på. Katarsis og forandring vil finde sted, fordi klienten føler sig mødt og forstået.

Der er metoder for at gøre dette. For det første er det vigtigt at sætte sig selv i klientens position, både fysisk og metaforisk. For det andet hjælper det at spejle klientens handlinger, sprog og forestillinger, fordi det giver en klar refleksion af deres synspunkter. Som astrolog er det nemt at genkende sådanne ting. En klient jeg havde for nylig kom ind i mit konsultationsrum, satte sig på min stol og tog med det samme kontrol over det rum, han var i. Men han havde en Sol/Uranus/Pluto konjunktion i 4. hus og han flygtede fra et Østeuropæisk land, som havde være besat, og mistede derved kontakten med sin familie. Det var en klart, at han søgte at forebygge en dybt forankret angst ved selv at erobre pladsen. Han var fascineret af David Icke. Firben og mennesker. Med horoskopet som vejen til klientens psyke, så er hele processen af forståelse og forening meget nemmere.

Mødet mellem astrolog og klient på et grundlæggende sansemæssigt niveau uden mentale rationaliseringer og forsvarsmekanismer er en magtfuld, intim og ganske foruroligende oplevelse. Astrologen selv må føle sig godt tilpas og have en indre tillid. Samtidig er det ved dette – bevidsthedens – berøringspunkt, at kreative forandringer finder sted. Klienten må føle sig forstået for at dette kan finde sted. Og det er ingen smal sag, fordi vanskelige aspekter i horoskopet reflekterer en adfærd, som ofte er hemmelig og pinlig. En klient jeg havde for nylig med Solen i Skorpionen i 12. hus kvadrat Uranus klagede over den kendsgerning, at mænd havde en tendens til at forlade hende pludseligt og efterlade hende alene. Men hun opdagede, at hun skabt situationen selv ved at være umulig. Så kunne hun se, om de bestod den prøve, som hendes far ikke gjorde. Mænd bestod ikke denne prøve, og det var hårdt for hende at opdage, at ansvaret lå indeni sig selv. Det er ikke forklaringen, der tæller, når man skaber forvandling – det er oplevelsen. I dette tilfælde var det et pludseligt glimt eller realisering af en problematisk opførsel, der var åbningen til en healende oplevelse.

Det er unødvendigt at sige at denne form for astrologi ikke kan bevises videnskabeligt. Den form for bevisførelse fungerer ikke og kan ikke fungere, når det som undersøges er bevidsthed og adfærd. Måling virker kun med materielle objekter, som har en vis grovhed. Så snart objekter har en grad af forfinelse som afspejler bevidsthed, så er de umuligt at måle. Der er dette dilemma man har inden for kvantefysik i dag, hvor det er umuligt at sige, om det man studerer er en partikel eller en bølge, men det er muligt at vise at den faktiske måleproces afspejler resultatet. Med andre ord så er bevidsthed i sig selv en kraft eller faktor. (Note 2.)

Der er derfor ingen videnskabsmænd eller skeptikere, som vil ændre deres synspunkter, fordi jeg mødte Kim Larsen, da Jupiter trådte ind i Skytten. Troens natur er, at hvis en person gør brug af et sæt overbevisninger i længere tid, så vil denne tro blive det foretrukne system for en tolkning af verden. Sådan er det også med astrologi. I astrologiens verden – som ikke er så lille med 40 millioner resultater på en Google søgning – er der mange forskellige forgreninger. Og med det utal af mini-eksperter, som boltrer sig på nettet, kommer der nye forgreninger hele tiden. Men hvis astrologien skal have indflydelse, skal der være en ortodoksi. Det er derfor, at den Katolske kirke (84 millioner resultater på Google) bruger så megen tid og energi på at forsvare sine dogmer. Når mennesker er forenet bag en tro, så er der magt og indflydelse.

I astrologien i dag, fungerer alle metoder. Hamburger-skolen (som skab en ortodoksi) opfandt ikke-eksisterende hypotetiske planeter i en midtpunkts system som siges at være meget præcist. Huber-skolen (endnu en ortodoksi) sætter eftertrykket på et specifikt hussystem og ”alderspunktet”. Nogle retninger bruger stjerner og sorte huller. Andre opfatter asteroiderne som ambassadører for det feminine. I bund og grund er det muligt at fokusere på hvad som helst og få det til at fungere. Fidusen er at få andre til at bruge systemet – så har man en bevægelse. For at astrologien skal have mere accept i verden er solidaritet vigtigt – i særdeleshed solidaritet med universelt accepterede astrologiske principper. Med solen, månen og de otte planeter, tolv tegn, tolv huse of fem store aspekter er der allerede titusindvis af kombinationer at håndtere. Solidaritet og gensidig respekt i det astrologiske fællesskab vil give astrologien den fremdrift, som den trænger til.

For at opsummere er astrologien som ethvert andet trossystem et system, som hjælper med at forklare virkelighed. Det er et sundere system end David Ickes. Det er måske også sundere end naturvidenskab, som er blevet misbrugt til at forpine økosystemet. Astrologien har fordel af mange tusind års tradition, og den er baseret på det univers, vi ser. Men den vil altid være kun et personligt trossystem.

Eller vil det? Der er en svaghed i den argumentation som jeg ikke kan løse. Hvad med de kollektive begivenheder som udspiller sig for så mange mennesker ganske uafhængigt af, om de tror på astrologien eller ej? I foråret 1988, da Jupiter var i kvadrat til Pluto, lukkede den sidst tin mine i Cornwall, England. Nu hvor Jupiter er forbundet traditionelt med tin, og Pluto med død, så er det ganske pudsigt. Det er det, der er fascinerende ved forudsigelser, fordi en kollektiv forudsigelse er forbundet med begivenheder, som er uden for astrologens snævre sfære. Korrekte forudsigelse viser en astrologi, der virker objektivt, ikke kun subjektivt. En person, som regelmæssigt kun forudsige kollektive begivenheder vil virkelig gøre en forskel på astrologiens status. Men hvem kan gøre det? Michael Baigent, som utvetydigt forudså opløsningen af Sovjetunionen fra 1989-91 (Note 3) var åbenbart ikke i stand til at forudsige, at han vil tabe sin sag mod Dan Brown (The Da Vinci Code) for den påståede tyveri af hans ide fra bogen: Holy Blood, Holy Grail. Vi mennesker er så fejlbarlige.

1. Du kan lytte til denne undervisning
2. Mundane Astrology – Baigent, Campion and Harvey. (Page 444)

Mor, far og Eminem

Det burde i virkeligheden være simpelt. Vi er født fuldstændigt forsvarsløse og totalt afhængige af en kvinde, som dedikerer sig selv mere eller mindre til vores velbefindende, og uden hvem vi ikke ville overleve. For moderen er vi sandsynligvis noget af det mest dyrebare, som nogensinde er sket, og hun vil ikke tøve med at give sit liv for os. Vi hægter os på vores mor, og er desperate når hun forsvinder fra vores udsyn. Vi styrer med vores skrig af utilfredshed og krav på at have topprioritet, som vi får 99 % af tiden. Vi får mad, bliver badet og smilet til og får gaver – vi er i centrum for opmærksomheden som en bidronning.

Måske er det psykologien, der spolerede billedet. For i stedet for evig taknemmelighed har vi formået at identificerer mor eller far som præcis de mennesker, der især har ødelagt vores liv. Eminem udtrykker denne tidsånd på en ekstrem måde med hans utilfredshed med begge forældre.

Se horoskopet : Eminem, 17. oktober 1972, Kansas City, Missouri. Ukendt tid

Hans Sol og Måne, der konfigurerer med Saturn/Uranus trigonen fra denne tid, er alt andet end harmonisk. Eminem eller snarere Marshall Mathers (de to m’er) voksede op i en mobile home og udtrykker sig sådan:

“I was a baby, maybe I was just a couple of months,
my faggot father must have had his panties up in a bunch,
cause he split,
I wonder if he even kissed me goodbye,
no I don’t on second thought, I just fuckin’ wished he would die…”

Så ingen far derhjemme. Som lader til at have gjort Marshall en lille smule vred, med sin Mars i midtpunktet af og i konjunktion med Uranus/Pluto i Vægten. Hans Sol er også i konjunktion med Uranus og i kvadrat til Måneknuderne, som måske indikerer hans fars pludselige forsvinden. Faderen var blot 20 år da Eminem blev født.

Hans mor kæmpede tydeligvis for sin eksistens, og rejste fra den ene trailerpark til den næste. Eminem vil have, at du skal se det fra hans synspunkt:

“put yourself in my position,
just try to envision witnessin’ your Mama poppin’ prescription pills in the kitchen,
bitchin’ that someone’s always goin’ through her purse and shits missin’,
going through public housing systems, victim of Munchausen’s syndrome…”

God tekst, fantastisk rytme; jeg elsker sangen, som er “Cleaning out my closet” fra “The Eminem Show” CD. Hans mor sagsøgte ham faktisk for $12 millioner, fordi han skildrede hende som en ustabil misbruger. Hun blev belønnet med kun $25.000. Han var sikkert en lille smule småfornærmet over retssagen, men det var ikke sådan, at han ikke havde pengene. Han har involveret i flere retsager – han vandt faktisk forældremyndigheden over sin datter Kim, som nu bor hos ham. Håber at han gør et godt job som forælder.

Psykologien påstår at vi formes af miljøet snarere end af vores egne natur. Med andre ord så former forældrene vores karakter via deres indflydelse efter fødslen. Andre psykologiske synspunkter tager også svangerskabet med som en periode, der påvirker os. Genetiske faktorer kan også blive brugt som forklaringen på familiemønstre og disposition forud for undfangelsen, men ikke adfærden. Denne holdning sætter vores forældre i skudlinjen.

Astrologien ser tingene ikke på denne måde, men de seneste udvikling indenfor psykologisk astrologi har en tendens til at overføre ansvaret til forældrene snarere end til barnet. Det er til en vis grad svækkende for en person at gøre dette, og kan resultere i misforståede forsøg på at konfrontere forældrene med de ting, de gjorde galt, som om at det ville ændre noget. Jeg husker engang til en buddhistisk begivenhed, hvor en religiøs lærer skulle svare på spørgsmålet fra en ung kvinde i publikum om, hvordan hun skulle tilgive sin mor. I første omgang kunne læreren ikke forstå spørgsmålet og det blev oversat for ham adskillige gange. Da han endelig forstod det, kluklede han. Han forklarede, at behovet for at tilgive mor ikke eksisterede i Tibet, hvor hun er symbolet på en godgørende verden, kærlighed og medfølelse, og bruges også som sådan i meditation.

Et mere hensigtsmæssigt synspunkt angående forholdet til forældrene er ideen om tiltrækning, når sjælen leder efter et sted at inkarnere og den tiltrækkes af de fremtidige forældre, mens de elsker. Den bliver pludseligt fanget i en fysisk krop og tager atter fat på den endeløse række af død og genfødsel. Båndet med de fremtidige forældre skaber en uimodståelig tiltrækning på grund af mange livs interaktion med dem, hvor rollerne ifølge buddhismen ofte har været vendt om. Sjælen har allerede på dette tidspunkt stræbt imod, hvad vil være det perfekte miljø for fremtidig udvikling og vækst, ikke mindst afslutningen eller forløsning af gamle emner.

Hvis man har denne indstilling, kan individer ikke længere se sig selv som ofre for omstændighederne, men som hovedrolleindehavere, der har en proaktiv rolle i udformningen af deres egen skæbne. Her ligger nøglen til styrke, og også svaret på ideen om tilgivelse, som er hverken passende eller til nogen hjælp.

Forhold til mor eller far relaterer for det meste til Månen eller Solen i horoskopet og i de vigtigste aspekter til dem. Disse himmellegemer repræsenterer de filtre, hvorigennem vi ser vore forældre, og gennem hvilke vore forældre er tvunget til at spille sammen med os. Der er to forskellige områder for denne interaktion og vi er ansvarlige for begge. Først kan vi have forældre som slet behandlede os ordentligt, (selv om de gav os liv); her er ansvaret forbundet med handlinger i tidligere eksistenser. For det andet kan vi gøre det svært for forældre at påvirke os på nogen anden måde, end gennem den måde vores filtre fungerer på. Begge tilfælde giver adgang til terapeutiske interventioner, som måske løser nogle eksistentielle, følelsesmæssige eller identitets relaterede problemer.

Tag et barn med et Måne/Saturn aspekt. Historien er ofte, at moderen ikke gav betingelsesløs kærlighed eller tryghed. Barnet bliver tidligt voksen og føler måske endda, at det er nødvendigt at tage ansvar for moderen – en usund ombytning af rollerne. Der er en dyb sult efter følelsesmæssig tilfredshed. Men hvad er moderens historie? Måske har hun været nødt til at arbejde hårdt for at forsørge sit barn og har ganske enkelt ikke haft nogle emotionelle ressourcer tilbage. Måske forsøgte hun at give barnet et knus eller putte sig med det, men følt sig afvist af barnet. Måske skabte tidlige helbred problematikker en situation, hvor barnet ikke kunne trøstes, og det påvirkede så det fremtidige bånd. Måske var moderen for ung til at være ansvarlig eller for gammel til at være en entusiastisk mor. Måske var det ikke nemt at trænge igennem den nedarvede emotionelle forskansning, som barnet bragte ind i livet.

Aspekterne fra Eminems Måne til Uranus på den ene side (trailer-park dreng) og Saturn på den anden side reflekterer perfekt kampen for at sørge for et hjem i en sigøjener agtig tilværelse. Måske ville Marshall aldrig have nået ud til så mange på det kollektive plan og tale til dem uden denne skæbne:

“I never would have dreamed in a million years I’d see,
so many motherfuckin people who feel like me.
Who share the same views and the same exact beliefs
it’s like a fucking army marchin in back of me.”

Enhvert vanskeligt aspekt til Solen eller Månen har en underminerende tolkning hvad angår forældrene og en styrkende en. Hvis du tager Solen i Vægten i konjunktion med Uranus i kvadrat til Måneknudeaksen i Krebs/Stenbuk, så viser dette måske en unge far (Eminems far var en teenager), som pludselig forsvandt. Ingen rollemodel her, kun en barndom med faderfigurer, der kommer og går, alt imens moderen retter sin opmærksomhed mod forskellige mænd. Uden et mandligt idol at identificere sig med, så udviklede Marshall Mathers en ekstrem individualitet, som gjorde ham i stand til at berøre den latente ekstremisme i verdens ungdom. At have en faderfigur som guidede ham og disciplinerede ham ville ikke have udstyret ham til en skæbne, hvori han ligger alle fader figurer for had – ikke mindst amerikanske politikere og deres holdninger.

Når man forholder sig som astrolog til en klient, som har problemer med en forælder, kan det betale sig at kigge på vanen med at beskylde og erstatte det med en attitude af personligt ansvar. Skyld fører ikke til noget forløsende. Der er ingen værdighed i det. En kvinde med et Sol/Pluto aspekt føler måske at faderen var distanceret eller diktatorisk, eller gemt bag sin avis. Denne person kan komme med mange historier og huske alt, som gør faderen til den skyldige og personen til offeret.

Her er et andet syn på dette aspekt: faderen arbejder om natten i de første år af barndommen. Når han prøvede at relatere til Sol/Pluto barnet, var det et barn som allerede havde udført den emotionelle amputation, foranlediget af flere livs oplevelser af traumer og tab af mandlige rollemodeller. Den tilbageblevne smerte, afgrunden i hjertet, blev aktiveret af den tidlige forsvinden af den nye far. Den eneste kendte overlevelses mekanisme var at lade som om, at faderen ikke eksisterede. Faderen ønsker nærhed – selv bag ved avissiderne – men bliver afvist. Senere i livet så tilgiver den unge kvinde ikke mænd, som lader til at afvise hende; hun overreagerer og dropper potentielle mandlige partnere, som kan såre hende.

Rent faktisk er kvinden selv arkitekt for sin egen skæbne, og heri ligger et budskab af håb. Ting som er gjort kan gøres om. Den motiverende energi for en overlevelsesmekanisme, der har lært at amputere følelser, er angst. Personen må komme i kontakt med denne centrale energi, hvis adfærdsmønstrene skal ændre sig.

Psykoterapi kan rent faktisk forløse disse problemer – der er ikke andre redskaber til dette job. I forhold til forældrene er det naturligt at gå gennem en proces af projektion og bebrejdelser. Og nogle forældre har helt sikkert skadet deres børn, f.eks. gennem fysisk eller psykologisk vold eller seksuelle overgreb. Ingen kartharsis vil være mulig uden en gennemlevelse af den fulde intensitet som man led som barn, og det er nødvendigt at huske vreden, hadet eller smerten. Mens når disse følelser har brændt sig ind i bevidstheden, og brændt sig ud,  så tjener det ikke noget yderligere formål at projicere dem på forældrene.

Der er universelle spirituelle værdier, som rækker ud over de psykologiske redskaber. Mens det er fristende at se erfaringen med den forælder som den primære grund til den pågældende adfærd, så eksisterede den centrale energi længe før forædlernes problematiske opførsel og blev blot udløst af den. Individet bærer i sig begivenheden ved fødslen og det er klart synligt i horoskopet.

En terapeutisk intervention, som tager dette i betragtning, ville anvende den pågældende erfaring med forædleren som et redskab til at nå ind til den dybere energi i de astrologiske mønstre, som disponerede barnet til at have oplevelsen.

For eksempel kan en klient med en Måne/Pluto kvadrat måske have oplevet en fuldstændig fremmedgørelse fra moderen. At spore denne fremmedgørelse så vil klienten måske huske situationer, hvor moderen frøs klienten ude som en form for straf eller opførte sig som om, at det lille barn var usynligt. Resultatet er en følelsesmæssig tilstand af ensomhed og afsondrethed, en følelse af ikke at eksistere. Netop denne person som skulle sikre ens overlevelse svigtede. Kun ved at finde tilbage til dette stadie kan en form for katharsis finde sted, som kan ændre mønstret, og det er psykoterapi der har redskaberne for at gør det.

Men den grundliggende energi kan føles i kroppen – det er den centrale Måne/Pluto energi, som hverken er god eller ond i sin grundform. Den eksisterede før fødslen og før at moderen havde sin skadelige indflydelse. Klienten kan guides ind til denne kropsoplevelse; måske føles det lige som et vakuum i maven eller i solar pleksus området, eller som en knude måske. Den centrale fysiske oplevelse bliver udløst af begivenheder i den ydre verden både i barndommen og i dag. Ved at identificere udløseren er det muligt at omprogrammere reaktionerne til dette, og på den måde få optimale resultater i livet.

I dag ophober samfundet masser af historier for de fremtidige generationer af børn at reagere på, eftersom arbejdsmarkedet involverer begge forældre fra tidligt om morgenen og efterlader det til institutioner at opdrage deres børn. Skyldbetyngede forældre overøser deres børn med gaver, og børn er overladt til fjernsynet og computerskærme til at forme deres syn på samfundet. Det ser næsten ud til, at samfundet og medierne erstatter forældrene som den primære formende indflydelse. Vi vil sikkert fortsætte med at bebrejde vores forældre, indtil vi vokser op, tjener penge og køber alle de ting som vi ønsker os… og får vores egne børn.

Pluto 0 – Ceres 1

Der må være en masse mennesker med planeter i de sidste grader af bevægelige tegn, som er meget lettede. Lige før at Pluto skulle have givet dem den hårde behandling, så finder en samling af astronomer i Prag ud af, at dens status skal reduceres til en dværgplanet. En ven med Månen 27 grader Skytte var på telefonen med det samme. Nu behøvede han ikke at flytte, og hans familie ville ikke opleve nedsmeltning, for slet ikke at tale om de dæmoner, der ikke ville komme frem fra det ubevidste og plage ham. Nu er Pluto blot en kugle af is som så mange andre i Kuyper Bæltet, og må lide den tort at blive grupperet sammen med asteroiden Ceres, og den næste dværgplanet derude Xena (note 1).

Degraderingen af en planet er ikke noget nyt. Ceres blev opdaget i 1801 og blev belønnet med planet status, men da mange andre asteroider senere blev lokaliserede, blev den degraderet igen. Nye astronomiske teknikker har på samme måde blotlagt mange støre objekter hinsides Pluto, og videnskabsfolk er derfor begyndte at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt Pluto, som er ufattelig lille i forhold til de to gasplaneter Uranus og Neptun, virkelig skulle have status som planet.

Det er relevant at spørge… hvordan tager Pluto alt dette? Svaret er: ikke særlig godt overhovedet. Beviset på Plutos utilpashed skal findes ikke langt fra Prag – i Wien. Dagen før beslutningen om Plutos status blev taget, undslap Natascha Kampusch fra et under jordisk fangehul skjult i Wolfgang Priklopils garage. Kidnappet i en alder af 10, havde hun været holdt som en slave i 8 år. Distraheret af sin mobil telefon mens Natascha støvsugede hans bil så han ikke, at hun undslap. Og da han fandt ud af, at hun var undsluppet, tog han sin sorte BMW til den nærmeste jernbane og sprang ud foran et tog. Ja Pluto har det ikke så godt når den mister sin gidsel.

Historien om hendes bortførelse fastholdt Østrig, Europa og i sandhed hele verden. Den havde alle elementerne fra et uhyggeligt eventyr. Ligesom Lille Rødhætte var pigen klædt i rødt, da hun tog af sted til skole. I fangeskab drømte hun om at hugge Priklopils hoved af med en økse. Wolfgang – ulven. Men det er selvfølgelig den mytologiske symbolik, der fanger astrologens øje. Ligesom Hades røvede Persefone fra Demeters arme og træk hende ned i underverdenen, tog Priklopil Natascha ned til det underjordiske fangehul. Hun måtte blive i underverden i en Venus cyklus… de 8 år det tager Venus at vende tilbage til dens eksakte fase i relation til Jorden. På hendes retur til overfladen, blev Plutos status undermineret, men Demeters – Ceres’ status voksede.

Så, ja. Pluto er utilpas med situationen. Men ikke nok til at min ven med Månen 27 Skytte kan gå i gang med at feste.

Det er en mærkelig ting, men østrigske aviser viste passerne af både ofret og gerningsmanden, og udstyret med at forstørrelsesglas var det relativt nemt at se begge deres fødselsdatoer. Et studie af solar hus horoskoperne for dem begge to afslører fascinerende information.

Natascha Kampusch: 17 feb 1988 Wien. 0 Vandbærer Asc/Equal House

Natascha blev født omkring Nymånen i Vandbærer med Solen i sekstil til Mars/Jupiter trigonen i ildtegn og Venus i Vædderen. Ikke noget offer her, men en fighter og en vinder. Som hun selv udtrykte det i første omgang i medierne: ”Han var ikke min herre. Jeg var lige så stærk… han tog den forkerte person – og både han og jeg vidste det”  Det er indlysende nok, at har man nogen som Priklopil som eneste selskab i 8 vigtige år, så sker der en fordrejning af kærlighed og binding.. Venus i Vædderen i en præcis kvadrat til Neptun viser hende som et vredt offer, der alligevel var nødt til at sørge over tabet af den eneste mand, som hun nogensinde havde relateret til i hendes ensomme år i hendes 3 gang 2 meter fangehul. Og hun sagde: ”Det var Priklopils egen beslutning at kaste sig under toget. Jeg sympatiserer med Wolfgangs mor. Jeg kan føle med hende og sætte mig selv i hendes sted. Jeg og os begge to tænker på  ham. ” Ja det må være svært at lade være.

Det er interessant, at nogen med sådan en utrolig historie er født nogle få dage efter, at Saturn og Uranus samtidigt trådte ind i Stenbukkens tegn – et hårdt miljø. Med Mars på det galaktiske center (26 Skytte) og som progressivt er ved at bevæge sig ind i Saturn/Uranus konjunktionen, samler Mars måske energien fra det sorte hul i Mælkevejens center. Dette stellium viser ekstreme erfaringer i hænderne på mænd, og ekstrem hårdhed og ondskab. Den eneste mand hun har virkelig kendt var en psykopat. På samme tid er denne magtfulde Mars i trigon til Jupiter i Vædderen, og viser nogen, som kombinerer mod og ånd med en utrolig selvdisciplin lært af hendes år i fangeskab.

Man leders straks efter Pluto i hendes horoskop; den er lige gået retrograd i Skorpionen, og Merkur (som også er retrograd) vender tilbage til 12 grader Vandbærer for at danne den eksakte kvadrat til Pluto. Dér dvælede den ved en progressiv kvadrat til Pluto (indenfor en grads orbis) fra en alder af 3 til den skæbnesvangre alder af 10, hvor hun blev ført under jorden. Pluto er ved fødslen i halvkvadrat til Mars. I de første 6 måneder af hendes fangeskab kom hun aldrig ud af sit rum. Alene og uden nogen var det en desperat og frygtindgydende tid.

Interessant nok er hendes Ceres på 17.26 Vandbærer i konjunktion med Merkur, og i det præcise midtpunkt (og i en præcis septil til) Mars på den ene side og Venus på den anden. Ceres er det romerske navn for den græske gudinde Demeter, som mistede sin datter til Hades/Pluto. Guderne lagde sig imellem og afleverede Persefone til hendes mor, men uheldigvis havde hun spist den fatale kærligheds frugt granatæblet, mens hun var i Hades arme, og blev derfor dømt til at periodevis vende tilbage. Lige efter at progressive Merkur, som nu er gået direkte, går i konjunktion med Natascha’s Ceres, slipper hun også løs og vender tilbage til verden. Fra Pluto og fangeskab til Ceres og livet.

Der er bevis på, at hvis du vil undslippe, er det en god idé at vente til, at gode aspekter kommer snarere end hårde. Da Natascha fandt det rette øjeblik (Note 2), var Solen 0.11 Jomfruen og i en præcis trigon til Uranus og Saturn. Månen var 26.24 Løve i præcis trigon til Mars og Jupiter.
For de som er begyndt at blive interesserede i Ceres, så var den på 17.26 Vandbærer ved fødslen, og på det tidspunkt, hvor hun undslap, var den…17.26 Vandbærer. Ingen orbis. En Ceres cyklus.

Så hvem er denne Wolfgang Priklopil, som brugte nattetimerne på at bygge et skjult fangehul og udstyre det med avanceret elektronisk overvågningsudstyr, indtil han var klar til at fange sit bytte?

Wolfgang Priklopil: 14 Maj 1962 Wien. Ceres 19.43 Tvillingerne. AS 0 TA

Det er en mand, der røver uskyldige fra deres mødre. Venus 19.33 Tvillingerne er kun 10 bueminutter fra Ceres. Merkur/Venus konjunktionen i Tvillingerne giver åbenbart en trang til skolepiger. Merkur ser harmløs ud, men går faktisk stationær progressivt på Venus/Ceres konjunktionen, og dvæler ved det inde for en grad fra en alder af 5 til 19 år. Hvad foregår der i Wolfgangs sind i disse år? Merkur bevæger sig fra retrograd til direkte bevægelse på 11. 51 Tvillingerne, og det er på det tidspunkt i 1998, at han bortfører Natascha, mens den danner en trigon til Saturn på 11.21 Vandbærer. En god planlægger. På det tidspunkt er den også i kvinkunx til Neptun – fantasien er på overtid. Wolfgang forlader denne verden, da progressiv Merkur vender tilbage til Merkurs fødselsposition. Han kom ikke særlig langt.

Hans store bedrift – bortførelsen – fandt sted, mens Natascha var på vej til skole om morgenen den 2. marts 1998.

Bortførelse: 3. marts 1998. Skolestart. Wien.

Bortførelsen fandt sted lige efter en solformørkelse på 7.55 Fiskene i præcis opposition til Priklopils Pluto. Dette var skæbnens øjeblik for ham, det tidspunkt hvor han tog et endeligt skridt over på den mørke side. Formørkelsen var i konjunktion med Jupiter og kvadrat til Pluto, som var i præcis kvadrat til hans radix Pluto ved hændelsen. Da Priklopil var født med Jupiter opposition til Pluto, var dette et unikt tidspunkt. Faktisk kunne den astrologiske detektiv udstyret med Priklopils fødselsdato og tidspunktet for bortførelsen have set, at det var på dette tidspunkt, at mørke fantasier om indespærring af skolepiger vil blive virkeliggjort. Bortførelses horoskopet – ligesom Priklopils horoskop – giver ekko af dominans og indespærring. Bortførelsen fandt også sted under en præcis Venus/Mars sekstil og gav genklang til selvsamme sekstil i Priklopils fødselshoroskop. Det er relevant at tænke på, fordi politiet besøgt faktisk Priklopil i dagene efter bortførelsen, men godtog hans forklaring og gik deres vej igen.

Natascha Kampusch har en masse, hun skal indhente. Hun har valgt at begrænse kontakten med hendes forældre, som blev skilt nogen tid før hendes bortførelse. Den nuværende kontakt med dem er via telefonen. Et live interview med hende havde det højeste seertal nogensinde i Østrig og indtjente mange penge. Det forlydes at Kampusch har doneret pengene til kvinder i nød i Afrika og Mexico. Hun har afholdt andre interviews til gengæld for gevinster i form at hjælp med uddannelse og et længerevarende job. (Note 3). Hun vil sikkert klare sig o.k at bedømme efter hendes horoskop.

En af de vigtigste konsekvenser af Plutos nye status som dværg planet, er promoveringen af Ceres. Priklopils og Kampuschs ikoniske historie sætter i høj grad fokus på Ceres indflydelse. Den skaber grobund for dens inkludering i det astrologiske standard horoskop sammen med de andre vigtige planeter. At dømme udfra dens rolle i denne historie, og indflydelsen hos mennesker som jeg kender godt, så ser det ud til at Ceres er forbundet med moderarketypen og moderrollen. Er Ceres i spænding til vigtige planeter kan der sker løsrivelse, tab og andre særlige begivenheder. Den græske myte peger på at Ceres er forbundet med hungersnød, og der er en tendens til ekstreme oplevelser forbundet med underernæring, forladthed og indespærring. Natascha vejede 45 kilo, der hun undslap. Men også at der kommer en indvielse, ikke mindst seksuelt.

Hvad angår Pluto, er der sandsynligvis andre historier som er synkronistiske med dens degradering fra gudernes selskab. Som regel har begivenheder i den astronomiske verden en tendens til at blive afspejlet af begivenheder på jorden. Da rumsonden Voyager fløj forbi Uranus, eksploderede rumfærgen Challenger. Da Voyager fløj forbi Neptun, rakte millioner af mennesker hinanden hånden over grænserne i de baltiske lande, og opløste båndet til Sovjetunionen. En ny rumsonde – New Horizons – vil flyve forbi Pluto i 2015. Det bliver interessant at se, hvad der kommer til at ske på jorden. (Note 4)

Som årene skrider frem, og hvis beslutningen i Prag holder, vil Pluto defineres anderledes i fremtidens skolebøger. Den vil miste noget af sin ikoniske magt. Vil det gå atombomben som det gik Priklopil? Hvordan vil psykologien klare sig? Men lige nu er det godt placeret i horoskopet og – et lettelses suk – klienter har stadig traumer og kriser. Klart at vi som astrologer ikke har mistet en planet, vi har fået to. Hvor har nu jeg Ceres i mit horoskop… for slet ikke at tale om Xena!

1. Xenas position er nu 21 Vædder, lagt mærke til noget? Og en efemeride kan findes på
www.astro.com . Xena er faktisk meget større end Pluto.

2. Natascha slipper fri den 23 august 2006 kl. 12.53

3. Wikepedia: www.wikipedia.org

4. Denne mission til Pluto blev sendt af sted fra Cape Canaveral torsdag den 19. januar 2006, kl. 14.00.